V unikátním dřevěném kostele ve Valmezu začaly záchranné práce. Stavba má narušenou statiku a naklání se

21. únor 2018

Restaurátoři zachraňují unikátní dřevěný kostel Nejsvětější Trojice ve Valašském Meziříčí. V těchto dnech začaly práce na rozsáhlé rekonstrukci.

Podle historiků je kostel jedním z nejstarších svého druhu na Moravě. Teď má narušenou statiku. Voda, která zatéká střechou, poničila krovy. Vlhkost od země zase zasáhla jeden z vazných trámů, a proto se dřevěná část kostela viditelně naklání.

„Budeme srovnávat podlahu. Poškozena je částečně od vlhkosti a částečně od špatně provedených prací v devadesátých letech,“ říká provozní vedoucí Muzeum regionu Valašsko Jan Marek.

Na opravu uvolnil Zlínský kraj 9,5 milionu korun, kompletní rekonstrukce začne v květnu a skončí na podzim. Postupně dělníci demontují dřevěné ochozy kostela, odkryjí střechu a především vymění patnáctimetrový trám u samotných základů. Stavba se kvůli tomu musí nadzvednout. „Rádi bychom kostel otevřeli v prosinci,“ říká Marek.

Kostel Nejsvětější Trojice je polodřevěná jednolodní církevní stavba, postavená asi v druhé polovině 16. století jako hřbitovní kostel za hradbami Valašského Meziříčí na jeho horním předměstí.

Původně to byl renesanční hřbitovní kostel. V 18. století k němu byla přistavěna dřevěná loď s ochozem v lidovém stylu. V polovině 20. století přestal sloužit liturgickým účelům.

Nyní je zde soustředěna stálá expozice kamenných a dřevěných plastik architektonického, náhrobního a oltářního charakteru. K nejzajímavějším exponátům lapidária patří nástěnný náhrobník Magdaleny Žernovské ze Žernoví a epitaf jejího otce Jana, obojí z konce 16. století. Kostel bývá příležitostně využíván také jako koncertní a výstavní síň. Přístupný je pouze o letních prázdninách.

Je chráněný jako kulturní památka České republiky.

Související