V plzeňské zoo se vylíhl pelikán rudohřbetý

22. listopad 2013

Druhým rozmnoženým druhem pelikána v plzeňské zoo se stal africký pelikán rudohřbetý, chovaný zde od roku 2001.

Pelikáni zde žijí ve velké voliéře nedaleko hlavní pokladny spolu s kolpíky, čápy, ibisy a dalšími druhy ptáků okolí vod Afriky a Madagaskaru.

Příchod nového mláděte na svět je velkou kuriozitou. Díky teplému podzimu začal jeden ze dvou párů hnízdit na stromě ve své voliéře, což je i v Evropě ojedinělý jev. Vylíhnutí ovšem spadalo už do chladného listopadu, kdy se musí všechny 4 druhy pelikánů ze svých expozic přestěhovat do zimoviště. Teprve v něm potom obvykle hnízdí druh pelikán bílý.
Proto bylo vajíčko odebráno a umístěno do inkubátoru. V něm se za několik dní, v úterý 19. listopadu, vylíhlo mládě. To bydlí stále v inkubátoru a má se k světu. Je v péči chovatelů a potřebuje klid.

Úplně první pelikán bílý se v plzeňské zoo objevil v roce 1961, tedy ještě v Doudlevcích, další 4 v roce 1965. O rok později přibyli i pelikáni kadeřaví. Chov pelikánů byl počátkem 70. let přerušen. První novodobí pelikáni přijeli do Plzně v roce 1988. Šlo o druh pelikán bílý (v mnoha jazycích pelikán růžový), který je zde chován dosud. Jejich počet se ustálil na 10 kusů. Na jaře roku 1999 prvně v západočeské metropoli vyseděli pelikáni bílí sami 4 mláďata a sami je též vychovali, od té doby jsou odchovy poměrně pravidelné.

Hnízdící pelikán rrudohřbetý

Tento druh u nás chová a pravidelně množí královédvorská zoo.

autor: Zoo Plzeň
Spustit audio