V Ochridu najdete mešitu s křížem

10. duben 2006

V Evropě existuje mešita, která má na minaretu kříž. Nachází se v regionu, který je národnostně i nábožensky velmi složitý - na Balkáně. V Makedonii je romantické a starobylé město Ochrid, dodnes centrum pravoslaví. A právě tam takzvaná Křížová mešita je.

Takzvaná Krst džamija není žádná velká turistická atrakce v Ochridu, který se nachází na západě Makedonie, u stejnojmenného jezera na hranicích s Albánií. Mešita z roku 1466 skutečně na svém minaretu má kříž místo hvězdy a půlměsíce, jak bývá zvykem. Jak je to možné? Ten kříž tam skutečně je, o tom není pochyb. Minulý týden tam každopádně byl. A teď, jak to?

Existují o tom vědecké teorie, mezi lidmi je také pár ryze pragmatických teorií, kde co nejvíce pozemská story vede ke chtěnému konci. Jako že původní hvězda úplnou náhodou zrezavěla tak, že jí některé hroty odpadly a zbyla z toho jakási podoba kříže. Jak nudné.

Ochrid je ale místo vysloveně symbolické pro prolínaní náboženství a národností. Asi 700 let tam bylo pravoslavné acibiskupství. Je to duchovní místo s tisíciletou křesťanskou tradicí, z několika stran oblokepné Albánci, kteří jsou většinou Muslimové. Ve městě samotném je dodnes několik desítek starobylých pravoslavných kostelů, mají tam svou misi i chorvatští Jezuité. V době, kdy byla takzvaná Krst Džamija, kterou každý obyvatel Ochridu zná, postavena - v 15.století - vrcholila invaze osmanských Turků na Balkán. A v té době, na místě jednoho kostela, měla vzniknout mešita. Legendu o tom přímo před mešitou převyprávěl na potkání pan Trpenski.

"S tím křížem? No to byl před Turky kostel svaté Neděle. A bylo to tak, že místo něj postavili mešitu a ona jim pak spadla. A šel jeden starý muž a řekl jim, nespadne jedině, když na ní dáte kříž."

Verzí je víc. Ale když Turci postavili mešitu, ona během noci spadla. Mysleli nejdřív, že to bylo spiknutí křesťanů. Ti se nejdřív hájili, že jde o prozřetelnost boží, a že nemají příště mešitu stavět místo kostela. Stavitelé tedy řekli, že se o dílo pokusí znovu, postaví stráže a když se nic nestane, nechají dát na minaret kříž.

Legendy nejsou od toho, aby byly pravdou, ale aby se jim věřilo, respektive něco sybolizovaly. Což příběh Křížové mešity beze zbytku splňuje. Ochrid je symbolem města na hranici, městem které bylo duchovním centrem. Malou a nenápadnou Krst džamiji tam každý zná, ale vy jako příchozí jí musíte jít nejdřív hledat.

autor: Martin Ježek
Spustit audio