Už dva sibiřští čápi mají "batůžky" (čtvrtek 18. července 2002)

18. červenec 2002

Ještě včera odpoledne - poté, co jsme "batůžkem" označili prvního sibiřského čápa - nás Nikolaj svým gazem dovezl ke druhému hnízdu, které se nachází vzdušnou čarou asi 10 kilometrů od našeho tábora. Je také na borovici a tři mláďata jsou v něm výrazně větší, než v prvním hnízdě; může jim být už tak pět týdnů.

Dnes ráno jsme se ke hnízdu vrátili s cílem odchytit a označit dalšího čápa. Netrvalo to ani hodinu a Franta už ho držel v náručí! V tuto chvíli máme tedy satelitními a pozemními vysílači označené tady na Sibiři už dva čápy černé.

Zbývá dát "batůžek" ještě třetímu čápovi. Pokusíme se s Nikolajem najít třetí hnízdo. Pokud se to nepodaří, počkáme, než se situace na hnízdech, kde jsme už chytali, uklidní a možná se třetího čápa pokusíme odchytit na jednom z nich.

Situaci nám ovšem před chvílí hodně zkomplikovalo to, že Gríša prorazil chladič našeho auta. Obtížně sjízdný úsek cesty se pokusil projet tak, že se prostě rychle rozjel... Ach jo.

Druhý čáp dostává vysílače

PS: Ani jeden ze sibiřských čápů ještě nemá jméno. Určit pohlaví podle rozměrů a hmotnosti si netroufáme (srovnávat můžeme jen s našimi čápy a to dost dobře nejde), takže nezbývá, než počkat na výsledky analýzy DNA.

autor: Miroslav Bobek
Spustit audio