Uvázat kytici pro maminku z čerstvě natrhaného kvítí se učí děti v jindřichohradecké Krafferově zahradě

13. květen 2023 14:11

Každou ženu určitě potěší květina ke Svátku matek, zvlášť pokud ji dítě vlastnoručně uváže z kytek v okolí. Speciální kurz proto připravili zahradníci z Krafferovy zahrady v Jindřichově Hradci. Používají přitom květiny, které rostou právě v tuto roční dobu.

„Já myslím, že je lepší udělat mamince kytičku vlastnoručně,“ říká devítiletý Jáchym. Anna Makovičková z Krafferovy zahrady s ním souhlasí. „Může si vybrat barvy, které se mamince líbí, voňavé květy, pokud to má ráda, a ta kytice není nikdy stejná,“ popisuje.

Workshopu se zúčastnila i osmiletá Ema. „Já bych natrhala tulipán, pampelišku, luční kvítka, růže a trávu,“ přemýšlí.

Volně rostoucí rostliny doporučuje i Anna Makovičková. „My tady nejradši používáme různé plevele, které najdeme u cesty, teď raší kokošky, traviny, dají se použít i různé keře, buxus,“ vyjmenovává.

Čtěte také

Zahradníci používají to, co zrovna kvete. „V období kolem Svátku matek hodně záleží na tom, kde jsme. Tady u nás v Jindřichově Hradci ještě nakvétají poslední tulipány, jsou i nějaké narcisky a myslím, že to stihne také šeřík, takže kdo má rád voňavé květiny, může ho použít,“ líčí Anna Makovičková.

Na kurzech v Krafferově zahradě se děti i dospělí mohou naučit vázat několik druhů kytic. „Kdo má radši ty klasické kulaté, může vybrat velké květy, které vytvoří ten tvar, ale teď už se dostává do popředí styl boho, kytičky jsou takové rozvolněné a zvládne to určitě každý,“ dodává Anna Makovičková.

Kromě workshopu vázání kytic se v Kraferově zahradě v Jindřichově Hradci konají také bylinkové dílny, kurzy akvarelové malby nebo dny se zahradním architektem.

Spustit audio

Související