Úterý 5. června 2001

5. červen 2001

Podrobné záznamy z úterý 5. června

Dění na Týně reportuje Daniel Šach:

9.00 - 13.00

- po nástupu do funkce "pomocníka" p. Borovicky jsem byl zpraven o stávající situaci a pomocí erárního dalekohledu jsem postupne objevoval jednotlivé cleny sokolí rodiny.

- Anežka se nacházela na okraji strechy lode Týnského chrámu a od pádu ji "chránil" drátený snehový zátaras. Chránil ji ovšem i od vetších pokusu v pohybu. Do 11.00 hod se témer nepohnula z místa, obcas pozorovala (asi nás pozorovatele), obcas protáhla pres dráty krídlo. Po jedenácté se však s krikem vydala, konecne, smerem ke Štupartské, kde na ni na konci strechy od predchozího odpoledne cekala hrdlicka. Ihned se do ní pustila, nacež "jak široká, tak dlouhá" na hrdlicce usnula, a to v poloze s roztaženými krídly, což nás primelo volat okamžite Dr Peške. Ten naše obavy uklidnil a naordinoval vyckávání. Ve 12.45 se Anežka opet probudila. Týna ji dvakrát navštívila a zrejme spokojena, že Anežka má co jíst, odletela na vež sousedního Sv. Jakuba, na která strávila celé dopoledne (9.00 -.13.00) až na nekolik výletu na Týn a zpet.

- Maria se nacházela na ochozu Týna smerem do Ungeltu. Do 11.10 byla pomerne v klidu. Pak zacala cvicit krídla, až perí lítalo, nacež po ochozu prebehla s krikem smerem do Celetné. Týna ihned priletela od Jakuba na pomoc. Hrdlicku, kterou ráno ulovila a ponechala na z ochozu visutém okapu, prenesla k Marii. Pak jsme videli radostné mávání krídly doprovázené krikem a poté jsme už jen pozorovali, jak od "materské" veže Týna vyletuje holubí perí.

- Tycho se za celou dobu z veže Týna ani nehnul, a to ani pri nízkých preletech vrtulníku, zrejme byl v naprostém klidu, narozdíl ode mne, neboť mel jiste v zorném poli obe dve mládata a vedel své.

Dění na Týně reportuje Michal Konečný:

12.30 Týna krmila Mariu na římse, k Anežce neletěla

15.30

Tycho se snažil ulovit holuba na náměstí, bez úspěchu, asi po 10 min. se objevil i s kořistí na vežičce, když tam mláďata nenašel, pochutnal si sám.

Anežka celou dobu na střeše, krmila se mrtvým holubem, který tam je už od pondělí u okapu; nad sřechou udělala mírný oblouček ve vzduchu (asi 2 metry)

Dění na Týně reportuje Kateřina Hrubá:

16.00 - na začátku mého pozorování byla Maria v oblouku ozdobného zábradlí na věži s hnízdem a Anežka v okapu, dala se pozorovat ze stanoviště u CK Fischer. Tycho se chvíli zdržoval na vedlejší věži (vedle věže s hnízdem) na hvězdě. Týna nebyla vůbec v dohledu. Toto trvalo do 17.00 hodin, kdy se vrátila Týna. Přiletěla k mláděti v okapu, které se mezitím posunulo na druhou stranu kostela, takže už nebylo viditelné od cestovní kanceláře, ale z druhé strany od Týnské ulice. Že se mládě v okapu hýbe, bylo patrné z toho, že mu koukala nejdříve hlavička, potom křídlo, chvílemi nebylo vidět vůbec. Týna hned zase odletěla.

V 17.15 přiletěl samec (usadil se na svoje místo na hvězdě na vedlejší věži) i samice (usadila se na kamenný kříž hned vedle věže s hnízdem), Maria na chvíli zmizela ze svého "obloučku" na ochozu, takže nebyla vidět. Za chvíli se rodiče opět vzdálili, později přilétla Týna na okap k místu, kde se nacházela Anežka, a roztrhala holuba. Poté odletěla na věž Jakuba. Maria se opět objevila na ochozu. Tycho zůstal na svém místě.

V 18.10 byl slyšet křik, Tycho odletěl a za chvíli se vrátil, Maria se pohybovala po ochozu a Anežka byla pořád na témže místě v okapu.

V 18.45 Týna kroužila nad chrámem.

V 18.50 Tycho přiletěl s potravou na zábradlí věže s hnízdem, ale Marii nekrmil, ani sama nejedla. Týna přiletěla s potravou k okapu, hned odletěla, část potravy jí upadlo na střechu. Anežka nejedla, stále v okapu koukala jen hlavička.

V 19 hodin , kdy moje pozorování skončilo, rodiče na blízku nebyli, děti stále na svých místech.

Spustit audio