Usilujeme o jeřáby (pondělí 11. června 2001)

11. červen 2001

Jeřába popelavého jsme ve zkratce představili už v příspěvku z 28. dubna. Ano, jeřáb popelavý je po čápech - nebo přesněji: spolu s čápy - dalším objektem našeho zájmu. Dnes jen krátce, další informace budeme postupně doplňovat.

Jeřáb popelavý (Grus grus) patří hmotností mezi naše největší ptáky, vzrůstem je vůbec největší. Váží 5 až 6 kg, stojící měří 120 až 140 cm a rozpětí křídel má 220 až 245 cm.

Jeřáb popelavý u hnízda s malým mláďětem

Jeřáb popelavý u nás začal hnízdit patrně až na sklonku 70. nebo začátku 80. let a v současnosti jeho početnost nepřevyšuje dvacet párů, z nichž větší část je soustředěna na Českolipsku a Jičínsku. Původ těchto ptáků není znám, nabízí se nicméně domněnka, že se k nám rozšířili z Německa. V tom případě by nejspíš odlétali zimovat do Francie a Španělska. Jako další zimoviště ovšem připadají v úvahu například Izrael nebo Etiopie.

Naším cílem je nejen dozvědět se, kde leží zimoviště českých jeřábů, ale také získat co nejpřesnější přehled o průběhu jejich migrace. Teoreticky by se jeřábí rodiny měly společně nejprve vydat na shromaždiště a odtud velmi rychle postupovat do zimovišť.

Nyní vrcholí naše úsilí o odchycení prvního jeřába, kterého chceme označit satelitním a pozemním vysílačem. Jestli ale bude úspěšné, je velká otázka.

Loni jsme si ověřili, že jeřábi si bedlivě hájí své teritorium a zaútočí i na napodobeninu jeřába z polystyrénu a papíru. V těchto dnech se toho snažíme využít k tomu, abychom prvního jeřába odchytili a označili "batůžkem".

Organizátory plánovaného sledování migrace jeřába popelavého jsou Český rozhlas a Zoologická zahrada Praha.

autor: Miroslav Bobek
Spustit audio