Unikátní zákrok u levhartů

4. září 2006

Unikátní zákrok se podařil tento týden veterinárním lékařům a chovatelům v Zoo Dvůr Králové u mladé samice perského levharta Deiny. Tato samice se narodila v roce 2000, ovšem do Dvora přišla až v roce 2003.

Unikátní zákrok se podařil tento týden veterinárním lékařům a chovatelům v Zoo Dvůr Králové u mladé samice perského levharta Deiny. Tato samice se narodila v roce 2000, ovšem do Dvora přišla až v roce 2003.

16. prosince 2005 přicestoval do Dvora cenný levhartí samec Pearl ze Zoo Singapur (narodil se v roce 1997). Po nezbytné adaptaci byl vpuštěn do expozice a výběhu, kde prvně v životě viděl sníh. Zpočátku byl velmi plachý, postupně si však na nové prostředí přivykl a 12. dubna 2006 byl poprvé seznámen se svou družkou.

Oba levharti se bez problémů snášeli, takže od toho dne již zůstali spolu. V květnu se poprvé pářili, takže chovatelé očekávali narození mláďat koncem srpna. První příznaky porodu byly u samice pozorovány v neděli 27. srpna v odpoledních hodinách. Tehdy si sama přešla do porodního boxu, sledovaného 24 hodin kamerovým systémem.

Pondělí strávila v boxu a chystala se k porodu, přišly první porodní stahy. V úterý v půl šesté ráno se objevilo za samicí mládě, které bohužel nedýchalo. Porod spontánně dál nepokračoval, proto nezbylo než samici rychle uspat a pokusit se ručně vyjmout další mládě z porodních cest.

Zaklíněné mrtvé mládě se bohužel nepodařilo odstranit, takže veterinární lékaři Jiří Váhala a Lukáš Pavlačík museli zahájit unikátní operaci, porod císařským řezem. Jako první bylo vyproštěno zaklíněné mládě, které bylo mrtvé.

Ani druhé vyjmuté mládě nejevilo známky života, přesto bylo předáno zkušeným ošetřovatelkám z pavilonu šelem, kterým se ho - i za pomoci umělého dýchání! - podařilo oživit. Slabý křik, když se mládě poprvé nadechlo, byl radostným překvapením pro lékaře i chovatele.

Mládě bylo zbaveno porodních obalů, pečlivě očištěno, usušeno a přemístěno do inkubátoru. Při pozdějším ošetření lékařem bylo zjištěno, že se jedná o samičku, jejíž porodní váha činila 620 g.

Samička je krmena z dětské láhve náhradní potravou, a i když ještě nemá vyhráno, má docela slušnou naději pokračovat v životě, který jí tak dramaticky začal. Pomalu přibírá, dnes váží již 700 g. Také její matka Deina se po zákroku úspěšně zotavuje a o víkendu poprvé sama přijímala potravu - kus slepice.

Pokud se nevyskytnou nečekané komplikace, mohou být matka i mládě naprosto zdravé a matka schopná dalšího rozmnožování. Jedná se totiž o velmi vzácný druh kočkovité šelmy, ve volné přírodě ohrožené vyhubením.

autor: JMys
Spustit audio