Tuja opět vyrazila (úterý 23. listopadu 2004)

23. listopad 2004

V době, kdy týdenní zastávka Tuji poměrně vysoko v horách jihozápadní Číny (přes 2000 m n. m.) začínala vzbuzovat určité obavy o její zdraví, se naštěstí opět 17. 11. rozlétla.

Její téměř přímá jihozápadní cesta se teprve v těchto místech odchýlila (o přibližně 70 km) na jih od trasy Čingise. Tuja paralelně s ním, ale o tři týdny později, překonala zbytek pohoří, řeku Mekong a postoupila až do nížin severního Myanmaru. Do noci z neděle na pondělí 22. 11. uletěla 760 km a skončila jen asi 40 km od obratníku Raka. Jde o široký úrodný pás hustě osídleného údolí řeky Irrawaddy, které je využíváno především k extenzivnímu pěstování typické plodiny jihovýchodní Asie - rýže.

Daleko spíše než Čingise, který je již 23 dní (31. 10. - 22. 11.) v poněkud vyšší nadmořské výšce asi 250 km severněji, si ji můžeme představit, jak spolu s početnými hejny volavek, především malých volavek rusohlavých, sbírá potravu v kanálech mezi bahnitými rýžovými políčky. O tom, zda to je její konečné zimoviště, napoví nejbližší dny.

autor: Lubomír Peške
Spustit audio