Tuja má dvě mláďata (Ptačí průsmyk, úterý 5. července 2005)

5. červenec 2005

Zajížďka pro elektrický agregát nás ráno trochu zdržela, takže z Ulanbátaru vyjíždíme po krátké zastávce na tržišti až těsně před polednem. Asi po padesáti kilometrech odbočujeme z docela kvalitní asfaltky vlevo na polní cestu. Podle GPS zbývá ke hnízdu Tuji na okraji národního parku Chustaj dvacet kilometrů vzdušnou čarou. Rychlost našich aut se v terénu blíží dvacítce, takže asi po hodině sjíždíme jedním bočním údolím do široké nivy řeky Túl a hned se otáčíme do dalšího bočního údolí na jehož začátku jsou skály s hnízdem. Zastavujeme opodál a vzápětí od hnízda plachtí čáp - je to Tuja, přijímač pípá a na zádech čápa rozeznáváme anténu vysílače. Je to zvláštní pocit radosti a zadostiučinění - čápice, kterou jsme zde vloni označili, překonala všechny obtíže daleké cesty do zimoviště a zpět a zvolila si stejné místo ke hnízdění i letos.

A možná má i stejného partnera. Nedočkavě postupujeme prudkou strání k polojeskyňce s hnízdem, abychom zjistili počet mláďat a jejich velikost. "Jsou tam dvě ještě hodně bílá mláďata", hlásí Kamil z protisvahu odkud je už vidět do hnízda. Dva mladí čápi jsou asi 25 dnů staří, tedy asi o tři týdny mladší než bylo jediné loňské mládě ve stejnou dobu. Při kontrole přímo na hnízdě nás straší hlubokým bručením a když to nepomáhá nasadí silnější zbraň - vyvrhují potravu, kterou jim zřejmě nedávno samice přinesla. Natrávení skokani amurští příliš nevoní. Podle červených skvrn na břiše je rozeznává Gombo, je to další poznatek o potravě čápů v této oblasti.

Máme tedy jasno, že odchyt Tuji můžeme uskutečnit až se budeme vracet ze západní části Mongolska, kde bude letos náš hlavní operační prostor. Odjíždíme a cestou přes národní park ještě kontrolujeme hnízdo na balvanité skále, kde jsme vloni marně zkoušeli nalákat čapí pár na "atrapu". Ve hnízdě jsou také dvě mláďata a stojí u nich jeden z rodičů. Zdá se, že letošní sezóna se zde čápům poměrně vydařila.

Cestou k informačnímu centru a zároveň výjezdu z národního parku zahlédneme jednoho koně Převalského, kteří zde byli úspěšně vysazeni z chovu v zajetí. Jsme už pro dnešek úplně spokojeni a vydáváme se na další cestu k západu.

Spustit audio