Tradice sborového zpěvu v Československém rozhlase

24. srpen 2011

Od ranných dob svého vysílání, konkrétně od roku 1930, usilovalo vedení Československého rozhlasu o rozšíření svého uměleckého působení, o vlastní původní produkci, a to nejen v oblasti slovesné, ale také hudební. Důkazem toho je skutečnost, že Český pěvecký sbor, vedený sbormistrem Janem Kühnem, ČsRo ve svém vysílání využíval pravidelně od roku 1930.

Sbormistr Jan Kühn (1891-1958) vystudoval nejprve operní zpěv (soukromně u Emila Buriana, barytonisty, otce E.F.Buriana), posléze studoval v Německu, ve Vídni, ve Francii a v Itálii. Dirigování vystudoval v Brně a v Olomouci.

Jan Kühn

Český pěvecký sbor byl nejprve amatérským tělesem. Pod vedením Jana Kühna uzavřel v roce 1930 smlouvu s ČsRo na stálé účinkování. Měl ve svých počátcích 32 zpěváků. Sbor se plně profesionalizoval v roce 1935. V následujících deseti letech uskutečnil v rozhlasových studiích několik set vystoupení.
Jeho sbormistr Jan Kühn se o trvalé zaměstnání v ČsRo ucházel v roce 1932 s odůvodněním, že má v úmyslu „…sestaviti a vychovati ensemble mladých umělců…pro vysílání zpěvoher“. Skutečně byl v prosinci toho roku přijat jako režisér a inspicient Školského rozhlasu českého i německého. O rok později už vedl čtyřicetičlenný dětský sbor a podílel se na projektu O. Jeremiáše a K. B. Jiráka, kteří chtěli v rozhlase "zřídit operní studio, v němž by rozhlas sám připravoval studiové inscenace oper a oratorií". Kühn si pro tento účel sám vychovával vybrané zpěváky. 1. 6. 1938 byl Jan Kühn oficiálně jmenován "sbormistrem a hud. režisérem". Tuto roli vykonával úlohu až do konce r. 1946, kdy rozhlas opouští.

Dětský rozhlasový sbor s dirigentem J. Kühnem

Ve zvukové ukázce je uvedena část z nahrávky sborové skladby skladatele Jana Hanuše Zima, op. 24. Zpívá Kühnův dětský sbor, hrají členové symfonického orchestru hlavního města Prahy FOK a Česká filharmonie, řídí J.Kühn.

Spustit audio