Tipy na víkend ve Zlínském kraji: Otevírání pramenů v Luhačovicích, (H)radovánky nebo Magic festival

Máme pro vás tipy nejen na víkend ve Zlínském kraji.

Otevírání pramenů v Luhačovicích 2024 – zahájení lázeňské sezony 

10. až 12. května, Luhačovice

Festival Otevírání pramenů v Lázních Luhačovice symbolicky zahájí lázeňskou sezonu a příchod jara v Luhačovicích dvoudenní oslavou. Program je již tradičně postaven na nedělním svěcením pramenů, ostatní dny jarmarkem, přehlídkou automobilových veteránů, koncerty, divadelními představeními. Po Lázeňském náměstí se budou projíždět cyklisté na historickách bicyklech. V sobotu a v neděli nebude chybět jarmark. Program najdete ZDE.

Magic festival

10. až 12. května, Uherské Hradiště

IX. mezinárodní festival moderní magie Magic festival je přátelským setkáním profesionálních i amatérských kouzelníků. V rámci festivalu je vyhlášena soutěž ve třech kategoriích, připravena jsou kouzelnická představení pro veřejnost, rodiny s dětmi a účastníky festivalu, odborné semináře nebo magický bazar. Podrobný program najdete ZDE.

Wrbnové - Konec starých časů

od 10. května do 3. listopadu, Holešov

10. května bude poprvé k vidění výstava na holešovském zámku, která je věnována Wrbnům, poslednímu hraběcímu rodu na místním zámku. Přiblíží život aristokratů, kteří holešovské panství vlastnili až do doby znárodnění. 

Dostihy ve Slušovicích

11. května, Slušovice.

První dostihový den letošní sezóny ve Slušovicích nabídne od 13 hodin odpoledne plné dostihových zážitků. Program startu jednotlivých závodů najdete ZDE.
(Pozor na změnu dopravní situace, kdy není možno z hlavní silnice Zlín-Vizovice odbočit do Slušovic. Je nutno projet až do Zádveřic a po značené trase přijet do Slušovic nebo přijet směrem z Holešova přes Hrobice do Slušovic.)

Mezinárodní slet šlapacích letadel

11. května, Kunovice

V areálu Slováckého aeroklubu Kunovice bude k vidění nejen spousta s šlapacích letadel, ale připraven je od 10 do 16 hodin zábavný program pro děti i dospělé. Podrobný program najdete ZDE. Parkovací místa jsou v místě konání akce omezená, nedoporučuje se přijet autem, ale využít MHD.

Běh pro paměť národa - Uherské Hradiště

11. května (doprovodný program 10. - 13. května), Uherské Hradiště

Ve Smetanových sadech v Uherském Hradišti se poběží další roční Běhu pro paměť národa. Ten připomíná ty, kteří bojovali a bojují proti totalitám. Výtěžek ze startovného půjde na natáčení vzpomínek pamětníků, vzdělávání a pomoc hrdinům. Mimo samotný běh je připraven i doprovodný program. Informace najdete ZDE.

(H)radovánky

11. května, Malenovice

Na hradu Malenovice je od 10 do 16 hodin připraven rodinný program k zahájení další návštěvní sezóny. Návštěvníky budou čekat ukázky dravých ptáků, koutek středověkých a rytířských her, střelba z luku a kuše, dobové tance, poznávání přírody kolem nás hravou formou s myslivci, představení loveckých plemen psů, dílna kováře Matěje a na závěr táboráček. 

Největší zábava na Moravě

11. května, Výstaviště Kroměříž

Po celé odpoledne vystoupí na Výstavišti Kroměříž v rámci 7. ročníku oblíbeného festivalu legendární rockové kapely: Motu, Premier, Reflexy, Turbo a další. Podrobný program najdete ZDE.

Food Day Festival

11. května, Holešov

Od 10 do 20 hodin bude v zámecké zahradě Holešov k ochutnání to nejlepší ze světového street foodu.

EGBDF (kdo se naladí na správnou notu)

Čtěte také

11. května Zlín

Spojení hudby a činohry, minulosti a současnosti, Velké Británie a Zlína, Filharmonie Bohuslava Martinů a Městského divadla Zlín – to vše je divadelní hra EGBDF (Kdo se naladí na správnou notu), která bude uvedena v pouhých čtyřech unikátních představeních. Třetí z nich se nabízí v Městském divadle Zlín od 19 hodin.

Tak šel čas ...

11. května, Uherský Ostroh

Na nádovří zámku (případně v Sokolovně) v Uherském Ostrohu proběhne od 15:30 program k 40. výročí založení FS Ostrožan. V programu vystoupí bývalí i současní členové souboru, Tetky, Krasavci, CM Burčáci, Ostrožánek II. a další. Po skončení programu je připravena Beseda u cimbálu.

Festival pro čolka

11. a 12. května, Kurovice

Už tradiční rodinný festival v přírodě nabídne už po osmé v Kurovickém lomu zajímavé expozice živé fauny, která v lomu běžně žije, a také další aktivity: kreativní dílny, lukostřelbu, lanové lávky a mnoho dalšího. K dispozici bude i občerstvení a výrobky řemeslníků. Podrobnosti najdete ZDE.

Zlin Design Week 2024

do 14. května, Zlín

Týdenní festival designu, který letos slaví 10 let a opět otevře prostor pro setkávání mladých designérů a profesionálů, prezentaci a sdílení nápadů. Pro designéry, střední školy i širokou veřejnost jsou připraveny edukační programy, design shop a workshopy, které kombinují program vzdělávání, rozšiřování obzorů a rozvoj vlastní kreativity. Místa, na kterých se odehrává, a podrobný program najdete ZDE.

Premiéra dokumentu Tady Havel, slyšíte mě? 

14. května, Kino Napajedla

Unikátní dokument Petra Jančárka Tady Havel, slyšíte mě? za účasti režiséra. Začátek je v 18:30.

Festival Setkání Stretnutie 2024

od 14. do 18. května, Zlín

V Městském divadle Zlín proběhne 28. roční festivalu Setkání Stretnutie, které nabízí pestrý výběr výjimečných představení českých a slovenských divadelních scén. Podrobný program najdete ZDE.

Procházka (ilustrační foto)

Tipy na výlet

Tipy na procházky a výlety ve Zlínském kraji najdete na rozhl.as/TipyNaVyletZL.

Živá hudba v Luhačovicích

téměř každý večer od 19 hodin, Kulturní a kongresové centrum Elektra v Luhačovicích (Restaurace a diskotéka)

Možnost zatančit si a pobavit se nejen pro lázeňské hosty. 

Rudolf II. ožívá

do 23. června, zámek Holešov

Rudolf II. ožívá je unikátní multimediální expozice, která odhaluje různá tajemství panovníkova života a představuje celou řadu zajímavých exponátů. Výstavou provází samotný „digitálně oživený“ Rudolf II. Výstava pomocí hologramů seznámí také se symboly panovníkova majestátu, tedy korunami, kterými byl Rudolf II. korunován, a představí také nejvýznamnější předměty jeho sbírek.

Výstava 100 let vysílání Československého rozhlasu na jihovýchodní Moravě

do 14. července, Uherské Hradiště

Unikátní dokument Petra Jančárka Tady Havel, slyšíte mě? za účasti režiséra. Začátek je v 18:30.

Čtěte také

Výstava ve Slováckém muzeu v Uherském Hradišti, která je věnována 100 let vysílání Československého rozhlasu na jihovýchodní Moravě, nabídne řadu raritní techniky, kterou si bude možné osahat i vyzkoušet, prostřednictvím reportáží, záznamů her, koncertů a dalších pořadů zavede návštěvníky do rozmanité produkce Československého rozhlasu uplynulého století. Nabídne pohled také do současnosti Českého rozhlasu a přiblíží trendy a vyhlídky do budoucnosti. Vernisáž výstavy se koná 14. března v 17 hodin.

SEVA – český fenomén na zámku Holešov

do 1. září 2024, Holešov

Výstava na holešovském zámku hravou, zábavnou, ale i poučnou formou představuje známou českou stavebnici SEVA. Vystaveny jsou různé modely od těch nejdrobnějších až po velké sestavy, nechybí doprovodné texty a herna pro děti.

Někdo to rád sušené

do 22. září, Kroměříž

V Muzeu Kroměřížska je připravena výstava, která se věnuje sušení ovoce. Představí unikátní historické exponáty, zajímavé informace, které budou doplněny hravými interaktivitami, například modelem zmenšené tradiční sušárny ovoce. Je výsledkem dlouhodobého výzkumu historických sušáren ovoce autorů z Muzea regionu Valašsko. 

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.