Téměř nic nového (středa 13. listopadu 2002)

13. listopad 2002

O přítomnost slova "téměř" v titulku se postaral Petr, který v minulých dnech podnikl další výlet do Afghánistánu, tentokrát ovšem směrem k východu a držel se blízko hranice. Nakonec se znovu vrátil do Turkmenistánu.

Všechno svědčí o tom, že všichni čápi jsou v pořádku, a je stále podivnější, proč nesměřují do zimovišť. Nezůstanou nakonec tam, kde jsou nyní? Jak dokládají mapky v galerii, v Turkmenistánu by podmínky mohly být docela příhodné. Lednové teploty jsou v oblasti, kde se zdržují Petr a Roman, poměrně vysoké, sněhová pokrývka leží jen krátce, vody a patrně i potravy je dostatek. To v severozápadní Číně by to Kateřina měla mnohem horší...

Na druhé straně faktem je, že z Turkmenistánu nejsou o zimování čápů žádné zprávy (a už vůbec ne o hromadném zimování, čemuž by nasvědčovala přítomnost dvou ze tří označených čápů) a že všichni čápi, které jsme značili v Čechách, zimovali v oblastech s mnohem příznivějšími klimatickými podmínkami (všichni až na Davida zimovali v tropech, i Davidovo zimoviště na jihu Španělska však bylo mnohem teplejší, než je východní Turkmenistán).

autor: Miroslav Bobek
Spustit audio