Táto, povídej..., Jan Werich s dcerou Janou - 1969

3. srpen 2013

Počátkem září roku 1969 se u mikrofonu Československého rozhlasu sešli tehdy 64letý Jan Werich a jeho 34letá dcera, herečka, překladatelka, scénáristka a v té době asistentka režie v Hudebním divadle v Karlíně Jana Werichová.

Výsledkem několikerého neformálního a spontánního povídání otce s dcerou bylo 15 půlhodinek cyklu nazvaného „Táto, povídej“. Vysílaly se od září 69 vždy v sobotu. O počátcích Osvobozeného divadla a vzniku jeho slavných her, o Voskovcovi, Ježkovi a jeho písničkách, o nástupu fašismu, emigraci v USA v době války, o českých filmech a hercích a dalším a dalším.

Celkem 8 a půl hodiny košatého, vtipného, moudrého, zkrátka werichovského vyprávění. Už v roce 1971 vydal výběr z něj na dvou deskách Panton, v roce 2005 vyšla reedice na CD, takže nejde o materiál neznámý či nedostupný. Na druhou stranu tak vzácný a příjemný, že stojí za to se k němu vracet. Vraťme se i dnes, pane Werichu, tedy.. táto, povídej.. Úplně od začátku a téměř bez střihu.

Tak vzpomínal na úplné začátky legendární dvojice W a V a okolnosti tvorby jejich „westpocketky“ Jan Werich na základě zvídavých otázek své dcery Jany, na počátku září 1969 v Československém rozhlasu. Šlo o začátek první části, po níž následovalo dalších více než 8 hodin vzpomínek v dalších 14 dílech cyklu Táto, povídej.

autor: Eva Hazdrová-Kopecká
Spustit audio