Šťastnou cestu aneb Za legendou české rozhlasové zábavy

8. březen 2013

Pokud si znělku, která je obsažena v první zvukové ukázce na této stránce, poslechnou pamětníci 60. let, pak nepochybuju, že mnohým z nich zajiskří oči. Vybaví se jim pod ní pořad, který po 10 let patřil nezaměnitelně k sobotnímu odpoledni.

Ano, na dnešní stránce, která náleží Archivním a programovým fondům Českého rozhlasu, se setkáme s Jiřím Štuchalem, bez přehánění klasikem rozhlasové zábavy. Štuchal se narodil v Brně a s moravskou metropolí jsou také spjata jeho mladá, řekněme jinošská léta.

Šťastnou cestu-natáčení - V.Truc, J.Štuchal, J.Bezdíčková

Studentská léta prožíval Jiří Štuchal také v Brně. Tam také spadají jeho první kontakty s rozhlasem, jeho obdiv vůči tomuto sdělovacímu prostředku. Málokdy jsem slyšel tak nadšené a spontánní vzpomínky na prvotní okouzlení rozhlasem, na počátky radioamatérství…

J.Štuchal-v komické scénce z roku 1948

Do brněnského rozhlasu nastoupil Jiří Štuchal v roce 1931. O na tuto okolnost vzpomínal v pořadu, který byl natočen v roce 1966.

J.Štuchal-komentuje Tatranský pohár-1948

Záliba ve zvukomalebných imitacích, v nápodobách technicky nedokonalého zvuku, jaký rádio v prvních letech své existence vydávalo, byla pro Štuchala příznačná i později, kdy se začal zábavné tvorbě věnovat profesionálně. Na další zvukové ukázce si můžete poslechnout část první nahrávky, kterou Jiří Štuchal uskutečnil na gramofonovou desku. Název scénky zní: Poruchy.

J.Štuchal a ředitel K.Hoffman-1965

Později ve Štuchalově projevu začaly před nápodobami zvuků převažovat imitace hlasů lidí. Zabarvení a melodie Štuchalova přirozeného hlasu ho předurčovala k časté nápodobě projevu Vlasty Buriana.
Během války, ale ještě i nějaký čas po ní, se Štuchal věnoval v rozhlase profesi reportéra. Příležitostně komentoval i sportovní události. Po roce 1946 přechází do pražského rozhlasu. Zvítězil v konkurzu na místo redaktora zábavné redakce – a poté už v oblasti rozhlasové zábavy působil až do svého odchodu do důchodu v roce 1972. Stal se především oblíbeným konferenciérem – tedy dnes bychom řekli moderátorem estrádních pořadů, dále autorem mnoha scének, humoristických příběhů a anekdot… a také – to je známo méně – interpretem textů jiných autorů.
Nejvlastnější doménou Jiřího Štuchala se stala příprava a uvádění silvestrovských estrád. Po celé šesté desetiletí uplynulého století nechyběl ani u jedné. V poslední zvukové ukázce, kterou na této stránce přinášíme, si můžete poslechnout ukázku z jednoho z posledních Silvestrů, na jehož přípravě se podílel, z úvodu silvestrovského večera v roce 1969.

Spustit audio