Sobotní ráno bylo na severu Čech navzdory výstraze na silný vítr klidnější, než se čekalo

19. únor 2022 11:17

Ke čtyřiceti událostem vyjížděli z pátku 18. února na sobotu hasiči v Ústeckém kraji. Jejich kolegové v Libereckém kraji  k patnácti.

Většinou šlo o popadané stromy, které zablokovaly silnice, žádná zranění hlášena nejsou. Vítr byl v nárazech slabší, podle údajů z Českého hydrometeorologického ústavu dosahoval v nárazech většinou kolem 70 kilometrů v hodině, v Ústí nad Labem ale naměřili i přes 90 kilometrů v hodině. 

Hasiči očekávali kvůli bouři Eunice, která udeřila na západní Evropu a působila vážné škody i úmrtí a hnala se dál i na Česko, ještě silnější vítr.

Podle energetiků odpovídal počet výpadků situaci běžné při silném větru. „V Ústeckém kraji máme hlášeno pět poruch na vysokém napětí a bez proudu je tam zhruba 500 odběrných míst hlavně na Litoměřicku, Žatecku a Lounsku,“ uvedla severočeská mluvčí skupiny ČEZ Soňa Holingerová. Většina poruch byla podle ní odstraněna ještě během dopoledne.

Podle mluvčí libereckých hasičů Evy Klímové vyjížděli hasiči hlavně na Českolipsku a Liberecku. Situace v kraji ale byla podle Klímové výrazně klidnější než ve čtvrtek. „I na řekách je klid, nikde neplatí žádný povodňový stupeň,“ řekla.

Hasiči odklízeli většinou stromy, které spadly do silnic. Nejvíc událostí bylo na Chomutovsku a také v oblasti Šluknovského výběžku. Zřejmě nejvážnější událostí byl  zatím strom, který se opřel o dům v Lobendavě na Děčínsku a větve tam poškodily i auto. „Nikomu se ale nic nestalo,“ řekl mluvčí hasičů Lukáš Faják.

Spadlý strom v brzkých ranních hodinách zastavil i provoz na trati z Velkého Šenova do Šluknova, vlaky ale po odstranění stromu znovu začaly jezdit.   

zdroj: ČTK
Spustit audio