Skvělé! Vynikající! (pondělí 17. dubna 2000)

17. duben 2000

V sobotu večer na Rakovnicku pršelo. Bezvýledně jsem jezdil z jednoho místa na druhé a pomalu se smiřoval s tím, že nenajdu nejen Dominiku, ale ani Kryštofa. Začal jsem promýšlet, co dál. Bude lepší (a levnější) znovu na pár dní obnovit satelitní sledování Kryštofa, nebo si najmout letadlo a zkusit podle pozemních vysílačů zaměřit Kryštofa i Dominiku? Nebo ještě Rakovnicko v následujících týdnech párkrát objet autem? Rozhodl jsem se, že nejlepší bude zkusit satelity a otočil se, že pojedu domů. Protože ale přestalo pršet, přece jen jsem si k cestě na karlovarskou výpadovku vybral delší a složitější cestu s tím, že ještě párkrát vystoupím a otočím se s anténou. Hned na první zastávce jsem zaslechl signál Kryštofova pozemního vysílače! Dominiku ovšem slyšet nebylo...

Rozjel jsem se za Kryštofem. Co když je na nějakém jiném hnízdě? Když jsem se k němu přiblížil, zkusmo jsem naladil Dominičin kmitočet. Ozvalo se slabounké vysoké pískání. Dominika je někde poblíž! Oba čápi, kteří se rozdělili před téměř osmi měsíci, se tedy nejspíš znovu sešli...

Zkusil jsem Dominiku přesněji lokalizovat a teprve v té chvíli mě zarazilo, jak se její signál liší od Kryštofova. Nepatrně jsem přeladil - a v tu chvíli už i její vysílač zněl normálně. V afrických vedrech se kmitočet vysílače nejspíš trochu posunul.

Zvolna se šeřilo. Přesto jsem se za oběma čápy rozjel. Jednak jsem si nebyl jist, jestli jsou opravdu spolu, jednak mě zajímalo, jestli si někde nestaví nové hnízdo. Byla už skoro úplná tma, když jsem stál nad hlubokým údolím. Oba čápi museli být bok po boku někde na protilehlé straně. Ale zda je tam vhodný strom, neřku-li hnízdo, to už se zjistit nedalo.

Rozeslal jsem esemesky všem čápařům a tentokrát už doopravdy se rozjel domů. Během dlouhého telefonátu s Frantou Pojerem jsme rozebírali, co to má znamenat. Zastihl jsem Kryštofa a Dominiku na obyčejném nocovišti, nebo tam mají nové hnízdo? Franta byl pro první možnost, já pro druhou; nakonec jsme se vsadili.

Franta se za Kryštofem a Dominikou vydal hned druhý den ráno. "Tak nevím," ozval se mi v jedenáct. Kryštof i Dominika se zdržovali na stejném místě jako v sobotu večer, ale podle Franty tam nové hnízdo nestavěli. Po poledni mi od Franty přišla další zpráva: "Podle signálu jsou oba na loňském hnízdě." (Říkáme sice "loňské" hnízdo, ve skutečnosti je to ale hnízdo nové, které jsme pro ně vystavěli na téměř stejném místě - viz zápis ze 6. března.)

Takže sázku s Frantou jsem prohrál - a mám z tohot radost: Kryštof a Dominika se šťastně vrátili, dali se dohromady a navíc obsadili své staronové hnízdo!

Kryštof: cesta do zimovišť tmavě modře, zpět na hnízdiště světle modře.

Tahová cesta Kryštofa a Dominiky

Dominika: červeně (pouze cesta do zimovišť.

autor: Miroslav Bobek
Spustit audio