Severní energetická přerušuje těžbu na lomu ČSA na Mostecku. Propustí téměř 500 lidí

9. květen 2024 14:40

Hnědouhelný lom ČSA na Mostecku přerušuje těžbu. Severní energetická od května do července propustí téměř pět set lidí. O ukončení provozu se rozhodne v následujících měsících.

Od května do července skončí v povrchovém dolu ČSA většina zaměstnanců, celkem to je 485 lidí.  Pro provozní zámečníky, elektrikáře, řidiče, mechaniky a další technické profese už v lomu pod Jezeřím práce nebude. Společnost se jim snaží najít uplatnění.

„Měli jsme setkání se zaměstnanci, kde se jim to nějakým způsobem oznámilo, v rámci skupiny to uplatnění samozřejmě bude, my se bavíme možná o jednotlivcích, jinak zaměstnavatel se snaží oslovit odborné formy, pokouší se samozřejmě těm lidem najít nějaké uplatnění,“ říká předseda hornických odborů Jaromír Franta.

Podle Jaromíra Franty jednají třeba s firmami v okolním průmyslových zónách. Zástupci společnosti taky uvedli, že odstupné pro propuštěné zaměstnance bude až osminásobek platu, podle odpracovaných let.

Těžba má být řízeně ukončena během několika následujících měsíců. Zatím dochází k přerušení těžby. Rozhodlo se o tom s ohledem na situaci v energetice. Uvedl generální ředitel Severní energetické Petr Lenc. Na dole se střídají aktuálně dvě dvanáctihodinové směny, od června bude už jen jedna osmihodinová a to od pondělí do pátku. V lokalitě zůstane ještě zhruba 150 lidí, kteří zajišťují bezpečnost.

Část technologie přesunou těžaři na lom Vršany, který leží mezi Mostem a Strupčicemi, zbytek se zlikviduje. S uzavřením lomu ČSA těžaři počítali mezi roky 2024-2026. Dolování tam postupně tlumí od roku 2015, kdy vláda rozhodla o zachování těžebních limitů v této lokalitě.

Na místě zbytkové jámy plánují těžaři velké jezero. Zhruba dvojnásobné oproti nedalekému jezeru Most. A s vyrovnanou hladinou. To znamená, že přítok a odpar by byly v rovnováze. Sloužit má pro rekreaci a taky energetice. Na části hladiny by měly být plovoucí solární panely s výrobou zeleného vodíku.

Na místě hnědouhelného povrchového dolu ČSA kdysi bývalo Komořanské jezero, ze kterého vytékala řeka Bílina. Postupně vysychalo, měnilo se v pole a pastviny, a po zahájení těžby uhlí v roce 1901 úplně zaniklo.

 

Spustit audio