Sametky v našich zahradách

6. srpen 2004

Ve čtvrteční Klubovně pro zahrádkáře si moderátorka Zuzana Vojtíšková povídala s Dr. Josefem Klimešem, předsedou Českého zahrádkářského svazu. Řeč byla o parazitech na našich zahrádkách, konkrétně o sametkách.

Sametka západní, jak se správně česky jmenuje, patří mezi roztoče. To jsou drobné organismy, které můžeme systematicky zařadit mezi členovce. Mají tudíž členěné tělo a článkované končetiny. Patří mezi Arachnoidea, což jsou pavoukovci, čili mají čtyři páry končetin. Jednoduše řečeno - má-li to osm nohou a není to pavouk, je to roztoč. Lidé si je mnohdy pletou s jiným tvorem, který se vyskytuje zejména na jaře. Leze po povrchu půdy, je sametově červený, má čtyři páry končetin a lidé mu říkají červený pavouček. Ten člověku nijak neškodí.

Naproti tomu sametka, roztoč parazitující na člověku, žije v povrchových vrstvách podzemí, a tudíž není barevný. Je spíš narůžovělý, nažloutlý a velice malý. Dospělci mají něco málo přes milimetr a jejich vývoj probíhá tak jako u všech roztočů, to znamená oplodněná samička naklade vajíčka, ze kterých se vylíhne larva. Ta se musí svléknout, aby se mohla zvětšit, protože všichni členovci mají takzvanou vnější kostru, kterou musí nějak odhodit. A aby to svlékání mohlo projít, potřebuje nějakou dotaci energie nebo saturaci živin pro energii. A tam přichází právě člověk, na němž larvička parazituje. Přichytí se na kůži a svými příústními končetinami, kterým říkáme chelicery, kůži nařízne. A do této ranky, lidově řečeno, naplive. Má sliny s proteolytickým enzymem, který naštěpí tkáň a ta potom jako sifónem tráveninu nasává.

To samozřejmě vyvolá nějaké reakce organismu, vzniká zánět, alergická reakce, která se projevuje jako červená skvrna. Posléze vznikne puchýřek naplněný sérovou tekutinou. A co je nejzávažnější a vlastně jediný velice nepříjemný projev, je úporné svědění. Všichni roztoči si hledají na těle místa, kde je kůže tenká, vlhká a teplá. Takže vlézají do míst, kde třeba těsně přiléhá oděv, nejčastěji v oblasti pasu, v tříslech, v podpažních jamkách. Larvička se nasaje a pak odpadne. A to je další kámen úrazu, protože lidé si většinou ta místa rozškrábou. Vypadá to totiž jako kopřivka. Této nemoci se říká srpnová vyrážka, protože v tomto období bývá výskyt sametek nejčastější.

autoři: Zuzana Sikačová , Dr. Josef Klimeš
Spustit audio