Samečci tají své preference

25. srpen 2008

Samci mexické živorodky Poecilia mexicana ignorují v přítomnosti soka svou oblíbenou samičku v obavě, aby cizího samce neupozornili na její kvality.

Jako důmyslný žárlivec se chová samec mexické rybky živorodky Poecilia mexicana. Pokud je se samičkami sám, dává nepokrytě najevo své sympatie samici, která se mu nejvíce líbí. Jakmile se ale objeví na scéně další samec, ztrácí nápadník o svou vyvolenou zájem. Přízeň dělí rovnoměrně mezi všechny samičky. Tým německých a amerických zoologů vedený Martinem Plathem z university v Postupimi si ve studii publikované předním přírodovědným časopisem Current Biology vysvětluje toto chování samců živorodek jako důmyslný trik, kterým se samec snaží před sokem utajit své preference. Sameček je přesvědčen, že si ze všech samiček vybral tu nejlepší. Pokud by na ni soka upozornil pokračujícím dvořením, riskoval by, že mu ji protivník "přebere". Na samečka by pak zůstaly samičky horší kvality.

Případů, kdy se živočichové chovají jinak, když jsou pod dohledem druhých, a jinak, když se na ně nikdo nedívá, bychom našli v přírodě mnohem více. U rybek bojovnic pestrých například poražený sameček dává přednost samičce, která nebyla u jeho prohry a neuřízl si tudíž před ní ostudu.

Převzato z Českého rozhlasu Leonardo.

autor: Jaroslav Petr
Spustit audio