Rok 2002 - Mezinárodní rok růže

1. červenec 2002

Měsíc červen, který právě skončil, je již dlouhá léta zasvěcen královně květin - růži. Myslím si, že všechny květiny jsou krásné, tak proč by zrovna růže měla být královnou? Ovšem svět je jiného názoru, a tak není divu, že byl rok 2002 vyhlášen Mezinárodním rokem růže.

My se ale dnes podívejme spíše na různé meze a pastviny. Tam všude rostou růže, naše růže, růže Šípkových Růženek. Možná, že se vám zdají příliš jednoduché, chudobné, ovšem v jejich skromnosti je jejich hlavní přednost.

Zadíváte-li se blíže, poznáte náramnou pestrost tvarů, barev a vůní, vůní nejen jejich květů, ale i jejich silic, obsažených ve žlázkách na listech. Jedny pěkně voní terpentýnem jako v malířově ateliéru, druhé voní jako provoněný sklep plný jablek. A jestliže je nezastihnete v květu, nevadí, podívejte se pozorně na jejich kalichy. Mají zajímavou stavbu, k níž se váže kratičký příběh: Bylo pět bratří, dva byli vousatí, dva holobrádci a jeden měl vousy jen na jedné tváři. A tak je to i s podobou kališních lístků většiny našich planých růží. Jen se pořádně podívat.

Šípková růže
Spustit audio