Radnice v Moravskoslezském kraji chtějí udržet obyvatele nabídkou nového bydlení

7. květen 2024 11:36

Města v regionu si chtějí udržet své obyvatelé. Například radnice v Bruntálu kvůli tomu staví novou čtvrť. V Ostravě začala jednání o stavbě nové části Pod Žofinkou. Podle odborníků je to jedna z cest, jak udržet ve městech mladé lidi i rodiny.

Paní Alena bydlí v kraji celý život. Svůj dům nedaleko Ostravy postavila vlastnoručně a žije v něm více než 20 let. „Chytly mě nějaké zdravotní potíže a uvědomila jsem si, že opravdu, kdyby mě to chytlo, tak budu potřebovat prostě pomoc. Myslím, že v tom městě bude daleko jednodušší ten život,“ vysvětluje. Rozhodla se, že si koupí v Ostravě byt. Hledání nového domova trvalo bezmála rok. Nových bytů je podle ní málo a ten její se teprve staví.

Ondřej Slach je sociální geograf z Ostravské univerzity a podle něj mají s bydlením ve městě problém hlavně mladé rodiny s dětmi. „Tahle cílová skupina, kterou Ostrava objektivně ztrácí, by mohla být ta, která by mohla využít novou výstavbu. S podmínkou, že ta výstavba a ty ceny budou řekněme dostupné a současně že ta lokalita bude mít nějaké atributy z hlediska kvality života,“ říká.

Náměstkyně primátora Ostravy Hana Tichánková (ANO) říká, že nedostatek moderních bytů má vyřešit například chystaná čtvrť Pod Žofinkou. „Měla by to být vlastně úplně nová čtvrť, ve které by mohlo bydlet 12 tisíc lidí. Bude mít ale i infrastrukturu, měla by tam vzniknout  samozřejmě do budoucna škola, školka i nějaké služby,“ vyjmenovává.

Podle mluvčího bruntálské radnice Jiřího Ondráška v posledních letech z Bruntálu odešly stovky mladých lidí, proto město začalo se stavbou části Za Mlékárnou. „Mezi preferencemi mladých je právě bydlení v lokalitě Za Mlékarnou, kdy bezmála čtvrtina ze všech dotázaných by uvítala bydlení v této lokalitě a další třetina to nevyloučila,“ říká Ondrášek.

Odborníci ale tvrdí, že výstavba bytů odliv lidí z regionu nevyřeší. Kromě bydlení tady musí být taky pracovní místa a služby.

autor: Adam Tomáš
Spustit audio