První dáma jazzu

16. červen 2016

V tomto týdnu uplynulo už dvacet let od chvíle, kdy svět opustila jedna z nejpopulárnějších zpěvaček jazzových písní Ella Fitzgeraldová (25.4.1917-15.6.1996). Její hlas má nepochybně v paměti každý milovník jazzu a pozná ho stejně neomylně, jako třeba hlas Louise Armstronga. Rozsah jejího hlasu byl v rozmezí tří oktáv, ale ohromoval především krásnou barvou. Proslula jako interpretka, ale také autorka stovek písní. Byla nepřekonatelná v oboru hlasové improvizace, ve scatu.

Měla neobyčejně dramatické dětství a mládí. Osud ji připravil o rodiče, živila se jako barmanka v nevěstinci, měla oplétačky s policií a jistý čas dokonce žila životem bezdomovce. Začala nejprve tančit a v roce 1934 vyhrála talentovou soutěž v newyorském Harlemu. Posléze však dala přednost zpěvu – a udělal nepochybně dobře. Její profesionální dráha zpěvačky se započala v roce 34, kdy byla angažována do orchestru Chicka Webba.

Ella Fitzgeraldová (1940)

Vrcholná doba působení Elly Fitzgeraldové nastala až po válce, zejména pak v 50. letech. Tehdy postupně spolupracovala s mnoha velikány jazzové hudby, zpívala s orchestry Duka Ellingtona, Counta Basieho, Nat King Colea, Benny Goodmana, zpívala společně s Frankem Sinatrou a především vytvořila nezapomenutelné duety s Louisem Armstrongem. Přičemž je třeba poznamenat, že se ve své interpretaci nevěnovala jen a jen jazzu, zasahovala do dalších hudebních oblastí – zpívala blues, balady, gospely, soul…

Louis Armstrong

Louis Armstrong Foto: en.wikipedia.org

V červnu roku 1969 Ella Fitzgeraldová navštívila poprvé a také naposledy Prahu. Nadšeně jí tleskala zcela zaplněná pražská Lucerna. A pak si na výletě vltavským parníkem také zajamovala s českou jazzovou dámou č. 1 – s Evou Olmerovou. Z jejího výkonu byla Fitzgeraldová nadšená. Zvala Olmerovou na společné světové turné… k tomu však nikdy nedošlo.

Ella Fitzgeraldová (1960)

Po pražském koncertě Elly Fitzgeraldové se redaktor Československého rozhlasu Jaroslav Čmehil pokokušel s Ellou natočit rozhovor. To se mu však nepodařilo. Zkusil tedy oslovit jejího agenta – a poté se mu dostalo překvapivého pozvání: měl příležitost zaletět do Kodaně, kde zpěvačka vystupovala, a tam – přesně 25. července 1969 – mohl s Fitzgeraldovou natočit 20 minutové interview. Z tohoto unikátního rozhovoru nabízíme na této stránce 3 úryvky. Každý z nich je zakončen částí písně v podání „první dámy jazzu“.

Jazzová kapela - ilustrační foto

Jazzová kapela - ilustrační snímek. Foto: en.wikipedia.org

Spustit audio