Průvodci plánují po Ostravě nové okruhy turistických procházek

19. únor 2024 09:12

Informační centrum Ostravy i průvodci z městských obvodů plánují pro letošní sezónu další okruhy turistických procházek. Návštěvníci se tak mohou těšit na nová témata i prohlídky dosud neobjevených míst Ostravy. Vydat se budou moci třeba za městskými vilami anebo na cyklojízdu po zaniklých tramvajových tratích.

Po stopách židovské komunity prováděl návštěvníky kronikář a historik městského obvodu Ostrava-Jih Petra Lexa Předník loni na jaře. Letos se chystá v tématu židovské kultury pokračovat a návštěvníky vezme i na místa, kde zatím neprůvodcoval.

Čtěte také

„Mám takový plán pro rok 2024, kdy chci trošku více cílit na Slezskou část Ostravy.  Plánuji prohlídku v Kunčicích, Bartovicích, Kunčičkách, zaujal mě nedávno Hrušov, když jsem hledal, kde původně stála židovská synogoga, respektive modlitebna a mělo to docela velký ohlas,“ přibližuje kronikář.

V plánu má ale také procházky třeba po Ústředním hřbitově ve Slezské Ostravě. „Určitě bych se věnoval jednak samotnému vzniku hřbitova, jeho prohlášením za ústřední a pak samozřejmě významné hroby, hrobky, významné osobnosti, které tam odpočívají,“ dodává Přendík.

Hrob sochaře Augustina Handzela na Ústředním hřbitově ve Slezské Ostravě

Na své si ale přijdou i milovníci dopravy, kronikář totiž chystá i cykloprojížďky po stopách zaniklých tramvajových tratí. „Chci začít tramvajovou tratí takzvaného Komárka, z dolní oblasti Vítkovic, přes Zábřeh, Jubilejní kolonii v Hrabůvce do Hrabové-Ščučí,“ říká Přendík.

Už od února mohou návštěvníci projít i novou tematickou procházku po stopách zaniklých barů a lokálů v centru Ostravy. „Ten okruh je postaven i na meziválečných nočních barech, to jsou takové ty slavné velkokavárny jako hotel Elektra, hotel Palác. Lidi zajímají třeba statistická data, jak pili naši předkové v porovnání s tím, jak pijeme dnes my. Oni pili trošku víc,“ směje se kronikář.

Nové okruhy chystá i Ostravainfo

Nové okruhy chystá i Ostravainfo, informační centrum města. „Je to procházka po vilách Moravské Ostravy, kterou jsme dlouho nedělali, takže ji znova zařadíme. Vzhledem k tomu, že bude letos u nás hokejové mistrovství světa, tak uděláme i procházku po hokejové historii v Ostravě,“ popisuje koordinátorka Sylva Burgetová.

Lidé se ale podle koordinátorky i rádi vrací k procházkám, které už má Ostravainfo v nabídce dlouhodobě. „Poslední rok jsme začali dělat prohlídku, která je velmi populární, a to je na motivy knih Karin Lednické Šikmý kostel. Zpracovali jsme vlastně trasu, jak ti hrdinové tady žili, co viděli,“ říká Sylva Burgetová a doplňuje, že Ostravské infocentrum pořádá i vycházky v cizích jazycích pro turisty, třeba v angličtině nebo němčině.

Spustit audio

Související