Prořezat bobuloviny

26. leden 2005

Angrešty, rybízy, případně i josta jsou poměrně nenáročné a brzy plodící ovocné druhy. Jim vyhovuje i poměrně mělká vrstva půdy - říká se, že vystačí s orniční vrstvou, v ní mají kořeny a odtud odčerpávají hodně živin.

Proto jsou to dřeviny, které se rychle rozrůstají a obnovují keř nebo korunu. Podmínkou dobrých sklizní je - vedle dobrého a soustavného hnojení půdy - každoroční obnovování, resp. zmlazování keřů i stromků. Nebudeme-li to dělat systematicky, zhorší se jak výše sklizně, tak kvalita plodů.

Angrešt

Už během podzimu, ale nejpozději do konce února, je třeba proklestit angrešt a rybízy. Připomínám, že jednoleté výhony jsou šedé, dvouleté šedohnědé, tříleté hnědé, čtyřleté a starší jsou černé. A tyhle větve už dávají stále horší a horší bobule a hrozny plodů. Proto je musíme každoročně vyřezávat, resp. vystřihávat, aby keř/stromek byl stále mladý! Ale nezapomeňte ani na každoroční hnojení dobrým kompostem.

autor: Stanislav Peleška