Projektem Umlčené hlasy dáváme slovo těm, kteří před Putinem neohýbají hřbet, popisuje divadelník Kratochvíl alias Krutý krtek

23. duben 2024

Divadelník Karel Kratochvíl založil a jménem Krutý krtek pojmenoval takzvané společensky užitečné divadlo. Svým nejnovějším projektem Umlčené hlasy chtějí dát slovo politickým vězňům v Rusku. Víc více než pravdy o povaze Putinova režimu je zajímají slova těch, kdo jim trpí. „Ruský režim je perzekvuje z nějakého důvodu – jsou pro ně nebezpeční,“ vysvětluje.

„Například Olga Misik, která byla dva roky v domácím vězení za údajné posprejování generální prokuratury, řekla před soudem: ,Nemůžete mi zakázat milovat. Nemůžete mi zakázat mládí. A nikdy mi nezakážete svobodu a pravdu.‘ A to je jen jedna ukázka Umlčených hlasů,“ popisuje divadelník.

Karel Kratochvíl, divadelník Krutý krtek

Proti zlu můžeme bojovat jedině tak, že na něj budeme poukazovat. Ale daleko inspirativnější a pro mě jako umělce silnější jsou příběhy, které stojí na té druhé straně – které můžeme označit za příběhy statečnosti, za příběhy lidí, kteří se nebojí vsadit celý svůj život za pravdu,“ pokračuje.

„Putina totiž strašně štve, že má v Rusku stále ty, kteří jsou stejně jako kdysi Milada Horáková ochotní jít před státní soud a s dobrým vědomím, že jim hrozí vysoké tresty, říct: ,Ne. Zůstávám ve svém přesvědčení a neohnu hřbet.‘,“ doplňuje v pořadu Hovory.

Příběh mluví univerzální řečí

Představením chtějí divadelníci oslovit hlavně nejmladší diváky.

Umlčené hlasy, logo projektu Krutého krtka

„Naše nejmladší publikum má k odsouzeným blízko – věkem, povoláním nebo tím, že jsou to studenti. Anebo jen pro tu touhu svobodně žít, tvořit,“ popisuje s tím, že Olze Misik bylo jen 17 let, když seděla na zemi před špalírem Rossgvardije a četla jim z ruské ústavy odstavce, se kterými bylo jejich tehdejší chování v rozporu.

„Mladým chceme také ukázat, že se všude dá dočíst, co to znamená nesvoboda, ale konkrétní lidský příběh, emoce s tím spojená a potlačená možnost se realizovat a třeba i milovat, to je něco, co je univerzální,“ doplňuje Kratochvíl.

Celý pořad Hovory Petra Viziny najdete v audiozáznamu, poslechněte si víc. Dozvíte se, na co odkazuje podtitul společensky užitečné divadlo, nebo proč je Krutý krtek na TikToku.

autoři: Petr Vizina , lup
Spustit audio