Projekt Skutečně zdravá škola vzdělává děti i rodiče

9. září 2018
Glosa Pavla Maurera

Že je nějaké jídlo dobré, ještě neznamená, že je taky zdravé. Problém rozlišit to mají hlavně děti. Získat správné stravovací návyky jim proto pomáhá speciální projekt, do kterého se zapojily vybrané školy po celém Česku.

Škola je tu a prázdniny se ztrácejí v nedohlednu! Program, který učí jíst děti správné věci, se jmenuje Skutečně zdravá škola a na začátku tohoto školního roku jej realizuje již úctyhodný počet 335 škol s téměř 56 000 dětmi, žáky a studenty z celé republiky.

Nejvíce skutečně zdravých škol je v Jihomoravském kraji, pak ve Středočeském, v Praze, a nakonec v Moravskoslezském a Pardubickém kraji. Jedná se o školy mateřské, základní i střední. Tato prospěšná iniciativa totiž není jen o tom, aby naše děti ve školách dobře a zdravě jedly, ale aby také začaly vnímat i další věci související s jídlem a pitím.

Žaludek je naším druhým mozkem. Starejme se o něj pečlivě!

bolest břicha

Všichni máme rádi dobré jídlo a pití a všichni dáváme občas našemu žaludku zabrat. Proč si ale dávat na přejídání pozor a proč je žaludek naším druhým mozkem?

Třeba takovou zdánlivou banalitu, že pitné vody je všude dost! Stačí otočit kohoutkem nebo spláchnout na záchodě! Pořád teče! Nebo aby pochopily, že produkce a spotřeba potravin mají obrovský vliv na změny klimatu. Nebo že igelitový pytlík odhozený do řeky nebo do lesa jen tak nezmizí!

Že obyčejný řízek s bramborovým salátem máme dnes kdykoli na talíři, ale za pár desítek let  už to nemusí být tak samozřejmé, protože prostě řízek nebude k mání nebo bude tak neuvěřitelně drahý, že na něj průměrný občan finančně nedosáhne. 


Tak právě proto, ty školy, které mají osvícené vedení, nabízejí dětem pokrmy připravené z kvalitních čerstvých a sezónních surovin od regionálních producentů, farmářů, pekařů a řezníků a podporují a rozvíjejí v dětech zdravé stravovací návyky. Skutečně zdravé školy také umožňují dětem pěstovat bylinky, ovoce a zeleninu na školních zahradách, učit se základům vaření.

Výlety na farmy

Dokážeme se obětovat pro své děti? Vezměme si příklad z ptáků a savců, radí Pavel Maurer

Ptačí mláďata v hnízdě

Ještě nikdy jsem ve své glose nemluvil o kudlance nábožné, která se mezi prostým lidem i přírodovědci proslavila tím, že okamžitě po oplodňovacím aktu, někdy dokonce i v jeho průběhu, sežere bez milosti svého partnera. 

Program pomáhá i rodičům vzdělávat se v oblasti zdravé výživy své i svých dětí. Školy organizují výlety na místní farmy, aby děti viděly, jak roste mrkev, jak se dojí krávy a kolik toho za den spasou!  Žáci také absolvují lekce vaření. Mně se to líbí a fandím jim.

Když jsem chodil na základku, měli jsme předmět zvaný pozemky, a to bylo fajn, že jsme byly venku a okopávaly brambory a dýchaly vzduch. Na gymplu pozemky, bohužel, nebyly, ale pamatuji si, že když školník potřeboval posekat zahradu, nejvíc jsme všichni záviděli studentům, kteří uměli kosit kosou a tak se ulily z matiky! Holt, je vidět, že kladný vztah k přírodě, zemědělství a potravinovému řetězci vůbec, to se nakonec vždycky vyplatí!

autor: Pavel Maurer
Spustit audio