Projekt Magdala pomáhá obětem nucené prostituce

4. únor 2006

Není dávnou minulostí, kdy se obchodovalo s otroky. Dnes má otrokářství sice jinou podobu, ale princip je stejný. Arcidiecézní charita Praha již více než 5 let v rámci projektu Magdala pomáhá ženám Češkám i cizinkám a také jejich dětem, které jsou jinou osobou nuceny k práci v nepřijatelných podmínkách, obětem nucené prostituce i obětem násilí.

Případné novodobé otrokyně kontaktuje přímo na ulici. V čem spočívá tato pomoc, by se dalo ukázat na příběhu jedné z obětí. Paní, jejíž jméno musíme zachovat v tajnosti, byla více než 10 let v zajetí obchodníků s lidmi, nucena k prostituci v erotických klubech. Byla prodávána do Německa, do Itálie a zase zpátky do České republiky a mezi tím porodila 5 dětí. Tři děti jí byly odebrány a dvě dcerky s ní mohly zůstat, dokud byly malé. Když jí je chtěli také odebrat, tak se rozhodla, že uteče. Odjela na fingovanou návštěvu lékaře a byla odvezena do bezpečí. Charita klientku potom musela ještě několikrát stěhovat, aby zametla stopy, protože kuplíři svou oběť stále hledali. Dnes už žije v zařízení 2 roky a vzorně pečuje o své děti.

Na charitu se mohou obracet nejen oběti, ale i dobrovolníci, kteří by chtěli dělat klientkám společníky v dlouhých hodinách volného času, kdy se jim v mysli vrací vše, co prožily.

autor: Karel Vepřek
Spustit audio