Procházky Prahou

22. listopad 2013

Velmi oblíbenými pořady, které vysílal Československý rozhlas během své 90leté historie, byly pořady vlastivědné, zejména pak ty, které posluchačům odhalovaly tajemství a krásy staré Prahy. 60. léta minulého století byla dobou bohatou na reflexe pražské historie. Vznikaly celé cykly pořadů – například série pořadů s názvem Světlem oděná, z níž si uvedeme jeden úryvek.

Dříve však si připomeneme jeden z pořadů solitérních, vyprávění o jedné svébytné a v mnohém tajemné pražské části, jíž je vltavský ostrov Kampa. Dvaadvacátého listopadu roku 1962 si mohli posluchači vyslechnout poetické vyprávění o ostrově Kampa, které natočil jeden ze slavných obyvatelů tohoto ostrova, doyen hereckého souboru pražského Národního divadla Eduard Kohout.

A po melancholii, která zazněla při procházce Kampou ze slov Eduarda Kohouta, si poslechneme jiný, daleko věčnější pohled na taje pražských zákoutí. Uvedeme si ukázku z desátého dílu cyklu Světlem oděná, v níž redaktor Milan Navrátil připravil diskusi s renomovanými historiky a uměnovědci, jimiž byli doktor Poche, doktor Malý a doktor Nečas.

Tématem jejich výpravy do ulic pražského Nového města byla v tomto případě Vojtěšská ulice, jíž diskutéři provázeli posluchače doslova krok za krokem

Spustit audio