Proč masožravé rostliny lapají mouchy

26. květen 2003

Masožravé rostliny jsou zvláštním druhem nebo skupinou rostlin, které mají velice zajímavý evoluční vývoj. Jejich masožravost, nebo lépe řečeno hmyzožravost, je způsobena tím, že rostou na velice specifických přírodních stanovištích, zpravidla to bývá na rašelinných mokrých půdách, které velmi těžce vážou některé živiny pro rostliny důležité, nebo rostou v tropických pralesích, jejichž půdy jsou velmi chudé na živiny.

To znamená, že tyto rostliny mají dvojí způsob výživy. Jednak autotrofní, kdy pomocí asimilace vytvářejí látky potřebné pro svůj růst a živiny přijímají pomocí kořenů, a pak heterotrofní, kdy využívají organických látek získaných rozkladem hmyzu. K tomu jsou vybaveny různými lapacími orgány, které loví hmyz a pomocí enzymů, které vylučují v těchto lapacích orgánech, tento hmyz rozkládají.

Masožravá rostlina

Tímto způsobem si rostliny opatřují hlavně organické látky, především dusík, fosfor a draslík, které v půdách, na kterých rostou, většinou chybí. Obvyklá otázka je, zda je jejich pěstitelé mají krmit a čím je mají krmit. Rostliny tento druh výživy nepotřebují, neboť u nás se pěstují většinou v květináčích a v půdách, které tyto prvky v dostatečné míře obsahují, takže výživa pomocí hmyzu pro ně není nezbytná.

autor: František Urban
Spustit audio