Proč chrt v zatáčce nezpomalí?

3. únor 2006

Závodní chrti upalují za mechanickým zajícem stejně rychle po rovince jako v zatáčkách. Díky odstředivé síle v zatáčce "ztěžknou" asi o 75 %. Chrt přesto nezpomalí. Jeho noha je přitom v kontaktu s dráhou stejně dlouze na rovince i v zatáčkách. Jak je to možné? Britští vědci nyní odhalili tajemství tohoto chrtího triku.

I ten nejlepší sprinter musí v zatáčce dráhy zpomalit. Fyzikální zákony jsou neúprosné. Kromě obvyklé zátěže spojené s během působí v zatáčce na tělo atleta ještě odstředivá síla a ta běžce "tlačí k zemi". Zákonitě se tak prodlužuje čas, po který je noha běžce v kontaktu s dráhou. Sprinter vynakládá více energie na odraz a v zatáčce chtě nechtě zpomalí.

V bězích na 200 nebo 400 metrů proto představuje vnitřní dráha, kde atlet běží v zatáčce s ostřejším obloukem, značný handicap. Při halových závodech je proběhnutí ostré zatáčky po vnitřní dráze takovou zátěží, že se Mezinárodní asociace atletických federací rozhodla halové sprinty se zatáčkou úplně zrušit.

Závodník, který by dokázal běžet jako chrt, by se problémům v zatáčkách vyhnul a vítězství i rekordy by sbíral jako na běžícím pásu. Pečlivá měření britských veterinářů Jamese Usherwooda a Alana Wilsona z The Royal Veterinary College z North Mymms prokázala, že se závodní chrti řítí zatáčkou stejně rychle jako po rovince. A to navzdory skutečnosti, že díky odstředivé síle v zatáčce "ztěžknou" asi o 75 %. Chrt přesto nezpomalí. Doba, po kterou má nohu v kontaktu s dráhou, je stejná na rovince i v zatáčce. Jak je to možné?

Usherwood a Wilson prozradili taje chrtího běhu ve stati zveřejněné v prestižním vědeckém týdeníku Nature. Chrtí končetiny si rozdělily funkce. Oporu skýtají tělu především přední nohy, které nejsou nijak svalnaté. Tvoří je především kosti, klouby, šlachy a dlouhé nepříliš objemné svaly. Přední noha díky nim pracuje jako pružina a snadno unese zvýšenou zátěž při průběhu zatáčkou. Pro rychlý chrtí úprk jsou důležité především důkladně osvalené zadní nohy, které tělo podpírají jen minimálně, a v zatáčce proto nemusí vynakládat zvýšené úsilí.

Jaké z toho plyne poučení pro atlety toužící lámat rekordy? Pokud by si chtěli vzít vzor z chrtů, museli by stejně jako chrti oddělit u končetin opěrnou funkci od funkce pohonné. Toho ale nelze dosáhnout při běhu "po dvou". Nezbývalo by jim nic jiného než běžet po čtyřech.

Spustit audio

Více z pořadu