Přes dva miliony poutníků míří do Mekky

7. leden 2006

V Saudské Arábii vrcholí muslimská pouť do svatého města Mekky. Přes dva miliony věřících z celého muslimského světa se účastní výroční islámské pouti hadždž. Půldruhého milionu z nich jsou cizinci. Ve snaze zabránit nezvládnutelným zácpám stanovila Saúdská Arábie pro každou zemi závaznou kvótu poutníků.

Úřady ale očekávají, že nejméně 300 tisíc lidí pronikne do Mekky bez povolení. Pouť ke svatyni Kaaba by měl vykonat každý zdravý muslim, alespoň jednou v životě.

"Pro muslima je to povinnost, patří to mezi pět základních pilířů islámu. Vedle modlitby, almužny a půstu v Ramadánu je to ten pátý pilíř islámu, který by se měl každý muslim snažit splnit," říká Vladimír Sáňka z Islámské nadace.

Ačkoliv Saudská Arábie podmínky pro poutníky každý rok zlepšuje, mohutné shromáždění lidí se neobejde bez obětí. Vloni v tlačenici zemřelo 251 lidí. V roce 1990 bylo ušlapáno dokonce 1400 osob.

Letošní pouť má už bohužel na svém kontě první oběti. V Mekce pod troskami zříceného hotelu zahynulo 76 lidí a 62 se zranilo. Podle vyšetřování měla budova kapacitu jen pro 65 lidí. Majitel ji zvýšil nelegální nadstavbou dvou pater z vlnitého plechu. Právě tato nadstavba se propadla a zničila zbylou část hotelu.

autoři: mam , jma
Spustit audio