Přepadení Polska - 1939

1. září 2013

1. září 1939 ve 4 hodiny 45 minut ráno vypálila německá bitevní loď Schlezwig Holzstein první salvu na polskou transitní stanici Westerplatte v Gdaňsku a Adolf Hitler oznámil přepadení Polska.

Čtvrt hodiny po vypálení salvy překročily německé divize polské hranice. 1. září 1939 ve 4 hodiny 45 minut začala druhá světová válka. Říšský kancléř Adolf Hitler svoje rozhodnutí zdůvodňoval na zasedání říšského sněmu ze dne 1. září.Tuto část Hitlerova projevu jsme si uvedli – i s překladem – z pořadu, který byl na téma přepadení Polska odvysílán Československým rozhlasem 1. září 1964, tedy v den, kdy uteklo dvacet pět let od zmiňovaných událostí. Jak z historie víme, začátek druhé světové války předcházela celá řada událostí, v nichž Německo pod vedením Adolfa Hitlera prokazovalo svoji rozpínavost. Nezůstalo ale jen u Sárska. Na řadu přišlo Rakousko.

V září 38 došlo k potupné mnichovské dohodě a 15. března 39 k okupaci a vytvoření protektorátu Čechy a Morava. V další ukázce z dokumentu, který pod názvem A zítra celý svět…objasňoval jednotlivé kroky, jež vedly k zahájení druhé světové války, si připomeneme další postup, který Němci v rámci své rozpínavosti podnikali ještě před přepadením Polska.

Útok na Polsko byl připraven na konci srpna 1939. Přestože Poláci byli připraveni se bránit, jen z rekapitulace vojenských sil je jasné, že neměli šanci.

Spustit audio