Předzimní měsíc listopad

3. listopad 2004

Listopad je měsícem, ve kterém se v dlouhodobém průměru dostavují už souvislejší chladná období s poklesy teplot pod bod mrazu. V prvních dnech listopadu končí i v těch nejteplejších oblastech našeho státu tzv. velké vegetační období, to je doba s průměrnou denní teplotou 5 stupňů Celsia a vyšší. A to v našich přírodních podmínkách prakticky znamená nástup zimní vegetační stagnace.

Pro podstatnou část našeho území připadají první dny se sněhovou pokrývkou právě na listopad. Právem se proto říká: Svatý Martin přijíždí na bílém koni. - Svatá Cecílie sněhem pole kryje. - Svatá Kateřina přichází bíle přioděna.

Listopad v našich přírodních podmínkách vykazuje ze všech měsíců v roce vůbec nejvyšší oblačnost, nejnižší počet jasných dnů a je v pořadí druhým nejmlhavějším měsícem roku, když primát náleží měsíci následujícímu - prosinci. Říká se proto oprávněně, že listopadové slunce na zem nevidí a listopadové mlhy ze dnů ukrajují. Listopad je také měsícem s vůbec nejvyšší činností vichřic.

Poklesy teploty v jedenáctém měsíci způsobují, že se značně snižuje spotřeba vody vegetací a snižuje se také výpar. Právě proto v listopadovém období se dříve velice často převlhčovaly a zamokřovaly zemědělské pozemky a zneprůjezdňovaly vesměs nedostatečně zpevněné cesty. Pokud vesnice a města neležely při silnicích (tedy silných cestách, se silným zpevněním povrchu) nebo při tzv. císařských silnicích, museli se jejich obyvatelé smířit s tím, že po určitou dobu budou jejich sídla pro povozy nepřístupná.

autor: Zdeněk Vašků
Spustit audio