Před cestou do Mongolska (čtvrtek 17. června 2004)

17. červen 2004

Za týden touhle dobou budeme s Františkem Pojerem v Ključikách. Alespoň tedy doufám. Iristovi, jehož bateriový satelitní vysílač už nemá energii, "batůžek" sundáme; ve sledování Altynaj, která má solární vysílač, však budeme pokračovat. Od Obu pak odletíme do Ulánbátaru, kde se setkáme s dalšími členy naší výpravy - a to jak českými, kteří přiletí přes Peking, tak s mongolskými. Ve středním Mongolsku chceme označit další dva čápy černé.

Začíná tedy třetí rok projektu Nová odysea. Ten minulý dopadl velmi dobře - dva čápy se nám podařilo sledovat během cesty do zimovišť v Indii, na samotných zimovištích i na zpáteční cestě. Právě v těchto dnech dokončujeme knížečku, která nejen popisuje cesty Irista a Altynaj (a ovšem také cesty naše), ale zahrnuje i celkem podrobné informace o Africké odyseji a o prvním roce Nové odyseje. Omezený počet výtisků můžeme zájemcům zaslat poštou, v pdf však bude česká i anglická verze od příštího týdne ke stažení na www.rozhlas.cz/odysea/publications (v těchto chvílích je tam pouze první díl vydaný před rokem).

Velmi nás těší ohlas, který Nová odysea vzbuzuje. Někdy je docela překvapivý - například se nám dostala do rukou německá kniha o čápu černém, ve které jsou mnohokrát citovány zápisy z tohoto webu.

Ve třetím roce Nové odyseje se rozšiřuje "portfolio" hlavních organizátorů tohoto projektu. K naší velké radosti se k Českému rozhlasu a Podkrušnohorskému zooparku Chomutov připojilo Ministerstvo životního prostředí ČR a nejnověji také Zoologická zahrada Dvůr Králové nad Labem. Jak už jsem psal, v zahraničí jsme nově začali spolupracovat s Mongolskou národní universitou a Mongolskou ornitologickou společností. Nový člen našeho týmu dr. Gombobátar je v těchto dnech opět v terénu a pátrá po čapích hnízdech. Už jeho první cesta však přinesla výsledky - viz fotografie.

Dr. Gombobátar, zvaný Gomboo, začal na jaře 2004 pátrat po čapích hnízdech. Ze čtyř hnízd bylo jen jedno, umístěné na skalním útesu, obsazené. V těchto dnech je Gomboo opět v terénu.

Z Ruska i z Mongolska budeme na tyto stránky opět posílat texty a fotografie, tu a tam snad i nějaké video. A samozřejmě se opět budeme hlásit ve vysílání Českého rozhlasu. Přehled naplánovaných přímých vstupů naleznete zde.

autor: Miroslav Bobek
Spustit audio