Pražská zoo odchovala po deseti letech psy pralesní

28. srpen 2013

V pražské zoo se narodila další mimořádná mláďata. Jsou jimi čtyři štěňata jihoamerických psů pralesních. Jinde v Česku nejsou tyto šelmy k vidění.

Tři samičky a jeden samec se narodili 18. července 2013. Otcem mláďat je geneticky velmi cenný samec, který je nepříbuzný ostatním psům pralesním v Evropě – do Prahy se dostal až z Japonska.

Získání tohoto samce trvalo dva roky a bylo velmi náročné mimo jiné díky legislativě,” uvádí kurátor savců Zoo Praha Pavel Brandl. Z jeho potomků máme o to větší radost, že chov v zoologických zahradách je dnes spíše výjimečný a příliš se nedaří,” dodává Brandl.

Odchov provázelo několik důležitých opatření. V minulosti se samec projevil jako úzkostlivý rodič a při sebemenších náznacích nebezpečí štěňata stěhoval z místa na místo. Průchod okolo expozice byl proto uzavřen a sami chovatelé se na první kontrolu mláďat vypravili až v pěti týdnech jejich života.

Nyní už štěňata opouští porodní boudu a vypravují se na průzkum okolí. Návštěvníci je tedy mají šanci spatřit ve vnitřní expozici areálu malých amerických šelem nedaleko výběhu medvědů ledních.

V pražské zoo se tyto drobné psovité šelmy naposledy rozmnožily v roce 2003. Zoo Praha je jedinou českou zoo a jednou z dvaceti evropských, kde je možné psy pralesní vidět.

Pes pralesní se vyskytuje v lesních oblastech Jižní Ameriky od Panamy po Brazílii a severní Argentinu. Kvůli výborným plaveckým schopnostem i plovacím blánám se psům pralesním ve španělsky mluvících zemích říká perro de agua, vodní psi. Ve vodě smečka často take loví, přes malý vzrůst si smečka troufne i na drobné jeleny. Ve skupině či páru je dominantní samice, která značkuje teritorium močí tak, že se postaví na přední tlapky a pachové značky umisťuje co nejvýše. Zajímavý je i samotný vzhled tohoto drobného psa. Válcovité tělo se skvěle prodírá rákosím a dalšími vodními rostlinami. V přírodě jsou vážně ohroženi vyhubením.

autor: Zoo Praha
Spustit audio