Pravěk očima Zdeňka Buriana

29. červen 2011

Mimořádná nabídka, komentované prohlídky galerie Pravěk očima Zdeňka Buriana, již tuto sobotu.

Využijte mimořádné nabídky, kterou vám v sobotu 2. července nabízí Zoo Dvůr Králové. U příležitosti 30. výročí úmrtí mistra Zdeňka Buriana, který zemřel 1. července 1981 v Praze, budou v 10.00, 11.00 a 12.00 hodin probíhat komentované prohlídky obrazů galerie Pravěk očima Zdeňka Buriana. Nenechte si ujít možnost vidět originály děl zachycující prehistorické výjevy, které se dnes staly již klasikou. Galerie Pravěk očima Zdeňka Buriana umístěná v letohrádku zoo je největší stálou výstavou mistra na celém světě. Odborný výklad zajistí Ing. Tomáš Hajnyš.

Malíř a ilustrátor Zdeněk Burian se narodil 11. února 1905 v Kopřivnici na Moravě. Výjimečný výtvarný talent ho dovedl už ve čtrnácti letech na Akademii výtvarných umění v Praze, kde přešel na doporučení Maxe Švabinského hned do druhého ročníku. Nepobyl tu však dlouho – se školou se záhy musel rozloučit, zejména z existenčních důvodů, a začal se živit jako ilustrátor. Tehdy mu bylo pouhých šestnáct let. Ilustrování ho pak provázelo až do jeho smrti (zemřel 1. července 1981 v Praze, zrovna v den, kdy byla ve výstavní síni nakladatelství Albatros zahajena jeho výstava).
Burianovo dílo je fascinující už jen svým rozsahem – zahrnuje na 14.000 položek, z toho téměř 10.000 ilustrací. Proslavil se zejména svými výtvarnými rekonstrukcemi podob fosilních zvířat, rostlin a pravěkého člověka, které vytvářel podle prof. Augusty a dalších paleontologů. Výsledky této tvorby se objevovaly v publikacích o pravěku nejen u nás, ale i v zahraničí. Jeho rekonstrukce se dostaly do řady světových muzeí a galerií.

Výstava Pravěk očima Zdeňka Buriana

Zoo Dvůr Králové má největší stálou výstavu Burianových obrazů na světě instalovanou v galerii letohrádku zoo, nazvanou „Pravěk očima Zdeňka Buriana”, kde je vystaveno 84 originálních obrazů. Dalších 13 originálů z cyklu Krajiny a půdní typy je vystaveno v 1. patře letohrádku a 8 obrazů v recepci hotelu Safari. Zoo spravuje celkem 147 Burianových originálů, které byly ve dvou etapách prohlášeny za kulturní památku českého národa.

autor: Zoo Dvůr Králové
Spustit audio