Pozorujte Perseidy vleže, dalekohled nebudete potřebovat, radí středočeští hvězdáři

12. srpen 2015

Tisíce lidí v celém Česku budou dnes pozorovat noční oblohu. Každou minutu spadne jeden meteor. Meteorický roj Perseidy budou sledovat i někteří hvězdáři ve Středočeském kraji – například na hvězdárně v Žebráku na Berounsku nebo v Ondřejově u Prahy.

Nejvíc padajících meteorů bude podle odborníků vidět mezi půlnocí a čtvrtou hodinou ranní. Průměrně jich spadne 70 za hodinu. Letos jsou navíc mimořádně příznivé podmínky pro pozorování noční oblohy. Měsíc je totiž zrovna téměř v novu. Obloha tak nebude skoro vůbec osvětlená. Bude vidět i Mléčná dráha nebo velmi úzký měsíční srpek za rozbřesku. Takové ideální podmínky budou znovu až za tři roky.

Perseidy budou nejlépe vidět třeba na louce nebo na kopci. Nejdůležitější je místo mimo město s co nejlepším výhledem do stran. Astronomové doporučují koukat na oblohu vleže a ani dalekohled k tomu není potřeba. „Platí čím tmavší obloha, čím menší světelný smog, tak tím je to lepší,“ potvrzuje Radovan Kováč z hvězdárny v Benátkách nad Jizerou.

Hvězdárny v Ondřejově a Žebráku chystají pozorování s výkladem

Společné pozorování oblohy chystají na dnešní noc například v hvězdárně v Žebráku na Berounsku nebo na hvězdárně Astronomického ústavu Akademie věd v Ondřejově u Prahy. Hvězdáři budou s návštěvníky pozorovat roj od půlnoci do čtyř hodin ráno. Lidé se tak dozvědí i něco o historii souhvězdí Perseus, ze kterého meteory zdánlivě vylétávají. „Nebudeme Perseidy pozorovat dalekohledem, ale pouhýma očima z našeho pozemku. K tomu přidáme výklad,“ slibuje Vladislav Slezák z hvězdárny v Žebráku. Zároveň doporučuje, aby si zájemci s sebou přinesli třeba deku, protože nejlépe je možné Perseidy vidět vleže.

Meteorický roj Perseid

Ve Vlašimi na Benešovsku pozorovali na hvězdárně Perseidy už minulý týden v pátek. „Viděli jsme několik jasných Perseid, ale do toho se nám pletly i některé meteory, které vylétávaly z jiných míst. Dokonce se nám podařilo pozorovat dva meteory, které jsme nazvali, že jsou to „rebelové“, protože nevylétaly z Persea, ale naopak do něj vlétaly,“ říká Jan Urban z vlašimské hvězdárny.

Meteorický roj do atmosféry vstupuje rychlostí 59 kilometrů za sekundu a začíná zářit ve výšce kolem 120 kilometrů nad zemí. Vylétá z jediného směru na obloze, proto se lidem může zdát, že vychází z jednoho bodu. Pokud ale někdo perseidy v noci na čtvrtek nestihne, tak je uvidí na obloze ještě zhruba týden deset dní, už ale nebudou tak jasné.

Meteorický roj Perseid
autoři: fir , Jaroslav Mareš
Spustit audio