Poprvé s vyloučením veřejnosti pokračuje kauza Kuřim u soudu v Brně

27. červen 2008

Brněnský krajský soud pokračuje dnes v rozhodování o tzv. kuřimské kauze. Poprvé s vyloučením veřejnosti, protože se totiž mají promítat videozáběry týraného chlapce Ondřeje, svázaného v malé komoře. Odpoledne mají veřejně vypovídat znalci, mimo jiné o psychice obou týraných hochů Ondřeje a Jakuba.

Podle ředitelky Klokánku Ditty Pokorné se stav Ondřeje a Jakuba postupně lepší, přesto jsou po dobu soudního řízení na psychoterapeutickém pobytu v zahraničí:

"O tom, co bylo, nehovoří jako o týrání, o trápení. Oni o tom říkají: 'Ty jizvy se mi vrací'. Takže já jsem se jim snažila vysvětlit, že vlastně je soud, že všechno v životě má svůj začátek, má svůj konec, že jejich trápení už skončilo a teď musíme vydržet soud. Oni ale odpovídají: 'Proč říkáš, že skončilo, trápení se nám vrací'. Občas o tom potřebují mluvit. Zase jsou ale situace, kdy jsou skutečně radostní. Teď momentálně se těšili na tu dovolenou. Myslím si, že dneska jsou hodně šťastní."

Celkem šest lidí čelí obžalobě z neobvykle brutálního týrání osmiletého Ondřeje a jeho desetiletého bratra Jakuba. Většině z nich hrozí až 12 let vězení. Celá kauza podle policie souvisí s náboženskou sektou vycházející z učení Hnutí Grálu. Rozsudek by mohl padnout na konci prázdnin.

autor: hol
Spustit audio