Podzimní zelenina

9. srpen 2004

Za chvíli skončí letní období a nastane čas sklizně mnohé pěstované zeleniny z našich záhonů. Uvolnilo se místo po raných bramborách, cibuli kuchyňské i šalotce, celeru řapíkatému, mangoldu, salátové řepě, takže můžeme začít s výsevy krátkodobých i ozimních (tj. přes zimu odolných) druhů nebo odrůd zeleniny.

Z těch nejběžnějších to jsou kadeřávky, ozimé kapusty. Opakovaně můžeme vysévat jarní zeleninu, jakou jsou ředkvičky, jarní saláty - s výjimkou salátů ledových - pro podzimní sklizeň, stejně jako saláty ozimé k přezimování na záhonech a ke sklizni až na jaře. Dobré zkušenosti mají naši pěstitelé s podzimním pěstováním pekingského zelí k upotřebení listových hlávek a čínského zelí k upotřebení řapíků coby šparglu a listových čepelí coby špenátu.

Zkusit můžete také výsev (nikoliv sazečku) cibule ozimé, teď po projednocení přezimuje na záhoně a sklidíte ji od května jako zelenečku nebo v červnu jako suchou: registrovaných odrůd je osmnáct, spolehlivé jsou např. Albodo, Alix, Imai early yellow, Augusta, Radar, nejspolehlivější je Hiberna. Ještě připomínám, že některé zeleniny začínáme přesazovat k dopěstování do skleníků.

autor: Stanislav Peleška
Spustit audio

Více z pořadu