Počet kriticky ohrožených ptáků stále roste

11. červenec 2006

Podle aktuálního vydání Červené knihy IUCN vyhynulo od roku 1500 celkem 131 druhů ptáků, přičemž čtyři z nich přežívají jen v zajetí a jsou klasifikováni jako "vyhynulí v přírodě." Podle odborníků z BirdLife International Stuarta Butcharta, Alison Stattersfieldové a Toma Brookse je toto číslo silně podhodnocené.

V Bulletinu Britiského ornitologického klubu publikovali zprávu, kde jako novou kategorii - nevyužívanou ve zmíněné Červené knize - definují tzv. pravděpodobně vyhynulé druhy (Possibly Extinct). Mezi ně přeřazují 15 druhů z kategorie kriticky ohrožené druhy (Critically Endangered).

"Tuto kategorii jsme definovali tak, že se jedná o druhy s největší pravděpodobností vyhynulé, ale u kterých existuje maličká naděje na to, že by mohly být ještě objeveny," uvádí Butchart. "Přidání této kategorie do Červené knihy přinese mnohem realističtější pohled na vyhynulé druhy."

Většina zástupců nově vytvořené kategorie nebyla v posledních padesáti letech ani jednou zpozorována. Ale patří sem také třeba kněžík kápový (Sporophila melanops), zjištěný naposledy v Brazílii v roce 1823, či havajský drozd Myadestes lanaiensis, pozorovaný naposledy v roce 1980 - jeho lokalita byla ovšem zničena a navíc byl tento druh postižený ptačí malárií.

Madagaskarská potápka Tachybaptus rufolavatus byla naposledy pozorována v roce 1985

Přidáním zmíněných 15 druhů k uvedeným 135 dojdeme ke smutné statistice: v posledním století vymírají ptačí druhy průměrnou rychlostí 1 druh za 1,8 roku. Může za to hlavně ničení původních biotopů a šíření invazních druhů.

autor: Martin Smrček
Spustit audio