Pauza (středa 3. září 2003)

3. září 2003

Byl to planý poplach. Altynaj se v pondělí na cestu ještě nevydala - během dne došly souřadnice potvrzující, že je stále na hnízdišti. Ovšem co platilo v pondělí, nemusí platit v těchto chvílích. Bohužel, včera se satelitům nepodařilo zachytit dostatečný počet signálů jejího vysílače, takže musíme čekat, zda se Altynaj "ohlásí" během dnešního odpoledne. V této souvislosti připomínám, že mnohem častěji než textové zápisy jsou aktualizovány dynamické mapy, které opět nabízíme ve dvou verzích: hezčí "barevné" a ne příliš hezké, zato účelnější "žluté".

Loni dva z našich čápů vyletěli na začátku září a třetí (Kateřina) ve stejné době opustil svou dlouhodobou zastávku v Džungarské pánvi. Čili "pauza" v našem sledování, kdy Altynaj je u Obu a Iristu na Syrdarji (v Kazachstánu), by mohla co nevidět skončit...

Protože v anketě se zvyšuje počet hlasů, které požadují, abychom přinášeli více informací o zvířatech a rostlinách, připravili jsme fotogalerii Avifauna Kazachstánu. Můžete se tedy podívat, jaké "sousedy" má v těchto týdnech sameček Iristu.

autor: Miroslav Bobek
Spustit audio