Páternoster: Srdce budovy Českého rozhlasu

1. srpen 2012

Rozhlasový páternoster byl instalován v historické budově na Vinohradské třídě v roce 1929 a je tak nejstarším funkčním oběžným výtahem v České republice. Vyroben byl již v roce 1920 firmou Prokopec. Výtah má k dispozici 18 kabin a celkem projíždí osmi stanicemi. Mezi původními prvky se zachovaly originální popelníčky u vstupu do kabin, naopak světla či madla byla v průběhu let vyměněna.

V období 2007-2008 prošel páternoster kompletní rekonstrukcí, kterou vzápětí absolvovala celá historická část budovy Českého rozhlasu. Poslední slavnostní jízda před uzavřením výtahu se konala 3. září 2007 za přítomnosti tehdejšího generálního ředitele Václava Kasíka a zaměstnanců rozhlasu.

Tzv. oběžnému výtahu bylo v té době téměř 80 let a po technické stránce byl ve velmi dobrém stavu. Největších úprav se tak dočkaly kabiny výtahu. Ty nepůvodní byly nahrazeny replikami dle vzhledu výtahu ve 20. letech, původní kabiny byly restaurovány.

Strojovna páternosteru, prohlídka zrekonstruovaných prostor historické budovy Českého rozhlasu

Páternoster byl do provozu uveden v polovině roku 2009, kdy byla také slavnostně otevřena administrativní část historické budovy rozhlasu za účasti hostů a novinářů.

autor: Dita Křížová
Spustit audio