Ostravští tygři se začali pářit

18. únor 2011

Nově sestavený pár tygrů ussurijských v ostravské zoologické zahradě byl po několikadenním seznamovacím období spojen a téměř okamžitě mezi nimi došlo i k páření.

O několik dnů opožděná říje samice Maji se projevila naplno, takže mohli být oba tygři dnes v ranních hodinách k sobě připuštěni. Již několik dnů se velmi často zdržovali u seznamovací mříže a zdravili se svým tygřím způsobem (frkáním). Maja si před Tharem také lehala na zem a válela se, což je pro říjnou samici typické chování.

Nervozita pracovníků zoo a zejména ošetřovatelů šelem, jak spojování tygrů proběhne, je ta tam. Pokud by si tygři nebyli „sympatičtí“ nebo pokud by samice nebyla v říji, mohlo by dojít k vážnému poranění, příp. i zabití samice samcem. V případě Maji a Thara ale zatím vše nasvědčuje tomu, že spolu vytvoří harmonický pár. Věříme také, že Maja zabřezne a opět úspěšně odchová mláďata. Je to zkušená máma již šesti potomků, které odchovala bez jakéhokoli zásahu člověka a kteří byli v rámci Evropského záchovného programu bezplatně poskytnuti do několika evropských zoologických zahrad ke geneticky vhodným partnerům, aby také přispěli k záchraně tohoto ve volné přírodě vyhubením ohroženého poddruhu tygra.

Odchov mláďat přirozeným způsobem je v případě tygrů i ostatních zvířat chovaných v lidské péči tou nejlepší možnou a jedinou správnou alternativou. Jakýkoli zásah ze strany člověka, příp. úplné odebrání mláďat matce/rodičům často vede k nevratným změnám v chování mladých zvířat. Příkladem je i předchozí partnerka Thara ještě v kolínské zoo. Samička byla uměle odchovaná člověkem, a tak se tak trochu člověkem i stala, což se projevilo v období říje, kdy mělo dojít k páření. Samice Thara jako tygra nepovažovala za svého partnera, takže k páření nikdy nedošlo. V případě kočkovitých šelem existuje více takových případů.

Maja s Tharem spolu zůstanou několik dnů až týdnů. Objeví-li se mezi nimi náznaky agresivity, kdy většinou březí samice před blížícím se porodem od sebe samce již odhání, budou od sebe opět odděleni. První dny po spojení (po dobu říje samice) se tygři intenzivně několikrát denně páří. Ode dneška tak mohou být návštěvníci zoo svědky velmi působivého namlouvání největších koček světa…

autor: Zoo Ostrava
Spustit audio