Orchideje

14. únor 2003

Orchideje jsou ceněny pro své nevšední, exotické květy. Svět orchidejí tvoří dvě velké skupiny: terestrické druhy a nápadnější skupina epifytů.

Terestrické druhy rostou v přírodě na nejrůznějších stanovištích - většinou jsou alespoň mrazuvzdorné. Skupina epifytů se vyskytuje převážně v tropech, kde žije především na větvích stromů nebo na skalách a živiny získává pomocí listů a vzdušných kořenů.

Do skupiny terestrických patří pleionky, drobné orchideje rostoucí v Tibetu, v Himalájích a na jihu Číny. Je jich známo asi čtrnáct druhů. Rodový název pleione je odvozen z řecké mytologie, podle které je Pleione matkou nymf proměněných ve skupinu hvězd zvaných Plejády. Ty se objevují na podzimní obloze mezi souhvězdími Perseus, Býk a Beran. Na našich zahrádkách se dobře uplatní druhy, které kvetou časně na jaře - Pleione formosana a Pleione Limprichtii.

Pleione formosana

Pleione formosana nesnáší pěstování ve volné půdě a musí se pěstovat v nádobách. Dorůstá střední velikosti, květ je až 12 cm velký, bílý až narůžovělý, se žlutým až červeným skvrněním.

Pleione limprichtii je samostatný druh, který se v našich podmínkách těší značné oblibě a je potěšením pro pěstitele. Je malá až středně velká, kvete slabě růžově.

autor: -mr-
Spustit audio