Odysea pokračuje, s "batůžky" poletí do Afriky i bílí čápi (pátek 18. srpna 2000)

18. srpen 2000

Několikrát jsem se tu zmiňoval o úvahách, jak dál. Naše rozhodnutí vyplývá z titulku. Nutné je dodat pouze to, že v rámci našeho projektu Odysea (s ohledem na vzdálenější budoucnost přestáváme používat přídomek Afriká) bychom napříště chtěli monitorovat i další druhy ptáků, které mají odlišné strategie migrace a zimování. Odysea tak rozšiřuje svůj záběr, ale zůstává jí to, co ji odlišuje od mnoha jiných projektů tohoto druhu: snaha zjistit o sledovaných jedincích co nejvíc a monitorovat je co možná nejdéle.

Na podrobnosti bude ještě spousta času (část jich bude řečena v sobotním Meteoru), teď to nejpodstatnější: koho budeme sledovat.

Čápi černí:

Kryštof - Dospělý sameček, partner Dominiky. Solárním satelitním vysílačem jsme ho označili už loni. Zatím zůstává na Rakovnicku.

Agáta a Johana - Mláďata z hnízda v Brdech, v jehož okolí se ještě zdržují. Stejně jako Kryštof jsou označena solárními vysílači.

Čápi bílí:

Žofie a Marta - Mláďata z hnízda v areálu Zoo Dvůr Králové nad Labem. Spolu s dalšími čápy se procházejí po výbězích zoologické zahrady mezi africkými kopytníky a připravují se k odletu.

autor: Miroslav Bobek
Spustit audio