Odchod hledače ztraceného času Karla Čáslavského

4. leden 2013

Karel Čáslavský se zásluhou svého vystupování na televizní obrazovce zapsal nejen do srdcí velké obce filmových fanoušků, zejména pak zájemců o filmovou historii, současně svým působením udělal ohromnou službu pro propagaci mediálního archivnictví.

S odchodem Karla Čáslavského (zemřel ve středu 2. ledna v nedožitých 76 letech) ztratila nejen zmíněná obec filmových fandů pilného hledače dávno zapomenutých filmových pokladů, jeho smrt je citelnou ztrátou i pro jeho kolegy – archiváře. S mnohými z nich byl – pokud mu to zdraví dovolovalo – v neustálém kontaktu, vyměňoval si s nimi svoje bohaté zkušenosti a často i plody své práce. Mluvím teď zcela konkrétně za pracovníky archivu Českého rozhlasu, z nichž někteří (např. zvukový technik Miloslav Turek) byli s Čáslavským v pravidelném pracovním i přátelském kontaktu.

M.Turek a K.Čáslavský

Karel Čáslavský se narodil 28. ledna 1937 v Lipnici nad Sázavou. Zájem o film projevoval odmalička (svědčí o tom ostatně první naše zvuková ukázka). V roce 1956 absolvoval Střední filmovou školu v Čimelecích. O něco později nastoupil do Barrandovských filmových ateliérů, kde pracoval jako asistent produkce, pak jako asistent režie. V roce 1963 přešel do Filmového archivu Československého filmového ústavu Praha, který byl později přejmenován na Národní filmový archiv.

Hlas Karla Čáslavského si připomeneme dvěma ukázkami z rozhlasového pořadu Dva na jednoho, který se vysílal na stanici Radiožurnál 20. července 1999. Čáslavský byl tehdy hostem pořadu, který uváděli Andrea Říhová a Vladimír Kroc.
V první ukázce Karel Čáslavský vzpomíná na okamžiky, kdy se poprvé začal setkávat s filmem, v druhé pak hovoří o dvou populárních televizních pořadech, z nichž jeden připravoval a uváděl (Hledání ztraceného času), ve druhém vystupoval (soutěžní pořad Videostop).

Spustit audio