Obětí vandalského lovce se stal skutečně Hynek (středa 30. září 1998, 11.30)

30. září 1998

Jak nám potvrdil Gérard, jde skutečně o Hynka. Zastřelili ho u obce Dondas v jihozápadní Francii.

Už před dvěma týdny se obětí francouzských střelců stal jiný čáp, který měl kroužek Národního muzea Praha. Zastřelili ho u Baie de Somme. Minulý týden zastřelili černého čápa také v Juře. (Vím, že píšu příšerně, samé "zastřelili, zastřelili", ale jak to mám napsat jinak?).

Podle Gérarda začala ve Francii 15. září lovecká sezóna a od té doby pálí po všem, co se hýbe.

Francouzští ochranáři z LPO dali Hynkův případ médiím. Nás to rozhorlilo do té míry, že pošleme protest na francouzskou ambasádu a do Paříže, na jejich ministerstvo životního prostředí. Zlatá Afrika!

Špatná zpráva (středa 30. září 1998, 8.30)

Včera těsně po čtvrté mi v autě zazvonil telefon. "Mám špatnou zprávu," ozvala se Magdaléna. "Volal Gérard, že ve Francii někdo zastřelil našeho čápa."

Ještě ani v tuhle chvíli nevíme o moc víc. V povodí Garonny nějaký vandal zastřelil čápa s vysílači a modrým kroužkem. Stalo se to asi před třemi dny. Nemůže být pochyb, že jde o jednoho z našich samečků (Kristýna a David mají kroužky oranžové; není to ani žádný z čápů, kteří letí v rámci francouzsko-lucembursko-belgického projektu). Jonáš, který byl ještě v neděli u Plzně, nepřipadá v úvahu. Tedy Hynek nebo Ondřej. Spíš Hynek - v pátek byl nedaleko inkriminované oblasti.

Nedostává se mi slov. S horším vandalismem jsme se za osmatřicet měsíců, co čápy sledujeme, ještě nesetkali.

Hynek (?) není první čáp, kterého nám někdo zabil. V prvních dnech minulého roku zahynula v Etiopii Zuzana. Chlapík Liew po ní jen tak z plezíru hodil kamenem (Jan Pokorný pak na Radiožurnálu řekl, že černoši Zuzanu snědli a od té doby to nemůžeme vyvrátit, i když je to úplná blbost). Přece jen ale vidím jistý rozdíl mezi Etiopií a Francií a mezi nevzdělaným, k uzoufání chudým Amharem a občanem jednoho z nejvyspělejších států. Nejde mi to na rozum tím spíš, že ve Francii letos nezastřelili jen jednoho -našeho- černého čápa, ale přinejmenším tři!

Sledování čapí rodiny skončilo. Ondřejův vysílač selhal, Hynek (asi) zahynul a ani Jonášův vysílač se nezdá být v pořádku. Nevyšlo to loni, kdy Kristýnina mláďata zahynula při krupobití, nevyjde to ani letos.

Co nového s Kristýnou a Davidem: Kristýna během včerejška postoupila o sto kilometrů, míří do stejné části Pyrenejí jako David (včera večer měla čtyři lokace, čili jsme si její polohou zcela jisti). David zůstává stále ve stejné části Pyrenejí (svědčí o tom tři lokace z dnešního rána); myslím, že je to důvod ke znepokojení.

autor: Miroslav Bobek
Spustit audio