O Kristýně stále žádné nové zprávy (úterý 2. února 1999)

2. únor 1999

Dlouho jsme se tu věnovali jenom Jonášovi a Davidovi, což samozřejmě neznamená, že bychom zanevřeli na naši čapí favoritku Kristýnu. Bohužel satelitům se ji už déle než měsíc nepodařilo lokalizovat, jen tu a tam zachytí ojedinělé písknutí jejího vysílače - máme tedy k dispozici údaje senzorů a můžeme prohlásit, že K. je s největší pravděpodobností v pořádku. Nejspíš stále zůstává na svém tradičním zimovišti u Khossanta ve východním Senegalu.

Jak vypadá Kristýnin denní režim na zimovišti jsme se přesvědčili během první velké expedice na podzim 1995: ráno loví potravu ve vysychajících přítocích řek (marigotech), které se už dávno proměnily v bahnité kaluže, pak odpočívá na stromech a palmách a odpoledne vykrouží do výšin, aby se ochladila a přehlédla své území. Před návratem domů se Kristýna pravidelně vydává na různě dlouhé výlety k jihu; na sklonku zimy 95/96 dokonce letěla až na Pobřeží slonoviny. Asi to souvisí s tím, že marigoty postupně vyschnou (nebo se zmenší a je pak u nich příliš velká tlačenice), ale pro K. je ještě příliš brzo na návrat do Evropy.

Kliknutím na obrázek spustíte animaci satelitních snímků Senegalu, které zachycují změny vegetačního indexu během Kristýnina pobytu na zimovišti. Čím červenější barva, tím méně chlorofylu a tím sušší buš. Čísla v rohu označují jednotlivé dekády (31/98 = první dekáda listopadu, 2/99 = druhá dekáda ledna).

autor: Miroslav Bobek
Spustit audio