O dějinách a práci senátu

14. prosinec 2013

Není pochyb o tom, že s politickým systémem, který v zemi vládne, se strukturou státní moci, s podstatou a významem takových orgánů, jakými jsou poslanecká sněmovna a senát té které země, by měly být postupně seznamovány i děti.

Jde samozřejmě o to, jak se tomu děje, zda je tato informace dětem podávána vhodnou a pro ně srozumitelnou formou. O dějinách a práci senátu přednášel v roce 1936 – přednáška byla vysílána pražským Radiojournalem 14. prosince onoho roku – předseda prvorepublikového senátu doktor František Soukup. Nabízím vám část jeho přednášky a sami posuďte, zda forma, kterou pan předseda zvolil, byla s ohledem na dětského posluchače adekvátní…. I kdybychom dospěli k tomu, že ne, na každý pád stojí za to, si projev doktora Soukupa vyslechnout.

Připomeňme si stručně, kdo to byl doktor František Soukup. V encyklopediích je uváděn jako právník, novinář a politik. V 90. letech 19. století studoval práva na české univerzitě v Praze; v roce 1892 byl však za svou politickou činnost vyloučen; ve studiích pokračoval na univerzitě ve Štýrském Hradci a na pražské německé univerzitě. Od 1900 působil advokát v Praze. Byl aktivním účastníkem hnutí „Omladina“. Od roku 1896 se pak stal členem a funkcionářem sociálně demokratické strany. Za 1. světové války se účastnil domácího odboje, v letech 1916-17 byl vězněn.

Od července 1918 byl jednatelem Národního výboru a posléze jeden z tzv. „mužů 28. října“, tedy organizátorů založení republiky. V letech 1918-19 se stal ministrem spravedlnosti; v letech 1920-39 působil jako senátor, z toho v rozmezí let 1929-39 byl předsedou senátu. V roce 1939 byl dvakrát zatčen nacisty a vězněn. Zemřel v listopadu 1940. – O těchto souvislostech svého života však 14. prosince roku 1936, tedy v den, kdy přednášel dětem o senátu, nemohl mít ani tušení.

V archivu Českého rozhlasu nalézáme ještě jedeno rozhlasové vystoupení, které nabízí na pohled na fungování senátu. Jde však o pohled jakoby z druhé strany. O tom, co se v prvorepublikovém parlamentu dělo v zákulisí, především o práci parlamentního zpravodaje, nám bude nyní vyprávět novinář Vladimír Sís. Snímek je z května roku 1937.

Spustit audio